Home » Recepten » Brood en crackers » Sodabread van spelt een gemakkelijk no-knead-bread

Sodabread van spelt een gemakkelijk no-knead-bread

22 08 2020 | Brood en crackers, Ierland | 0 Reacties

Als amateur-broodbakker kun je heel gemakkelijk verdwalen in het Grote Broodbakbos. Allereerst zijn daar de bazen boven bakkersbazen: Robert van Beckhoven, Paul Hollywood, Rudolph van Veen. Dat soort mannen. Mijn thuisbakker wil zich daar niet aan meten. Hij is van het eenvoudigste soort. Meer amateur dan bakker, zoals hijzelf altoos placht te zeggen. Ofwel een simpele kruidenier die zijn waar aan de man probeert te brengen. Nou, dat lukt hem aardig, kan ik u zeggen. Elke hap die ik neem van zijn in elkaar geknutselde brooddeegjes, kan ik ten zeerste waarderen.

Het was tijd om af te wijken van de gebaande weg, oordeelde hij zelf afgelopen week. De boeken werden erop nageslagen, maar vrouwtje Eetplezier keurde veel dingen af. Zij is van het kritische soort, voorzover u die heuglijke boodschap nog niet had bereikt. Uiteindelijk komen zowel de thuisbakker als ik terecht bij dit sodabread van Xandra bakt brood. Simpel, authentiek, robuust brood. I’m lovin’ it! Voor de goede orde: Xandra gebruikt hiervoor emmer – ofwel oerspelt -, zowel bloem als meel. Dat gegeven bezorgde de thuisbakker gekrulde oren, dus nam hij genoegen met speltbloem en -meel. Dat ligt  immers in ruime hoeveelheden binnen handbereik in huize Eetplezier.

Het verschil tussen “gewoon” brood en dit sodabread van spelt is dat het eerste met gist (of soms met zuurdesem) gebakken wordt en sodabread altijd met baking soda (ook: natriumbicarbonaat) + een zure tegenhanger, in dit geval karnemelk. Wanneer melkzuren in aanraking komen met natriumbicarbonaat, vormen zich tal van kleine bellen koolstofdioxide; deze zorgen ervoor dat het brood rijst en na het bakken luchtig en zacht blijft.

Sodabread is daarom van oorsprong een no-knead-bread, je hoeft er niet aan te kneden. Simpelweg goed door elkaar mengen is voldoende. De belletjes koolstofdioxide zorgen voor de lucht en de rijzing. Da’s gemakkelijk voor iedereen die weinig tijd heeft. Hierdoor ontstaat een wat cake-achtige structuur. Ik vind dat enorm lekker, maar kan me tegelijkertijd ook voorstellen dat anderen dat minder weten te appreciëren. Bovendien droogt het sneller uit dat een gistbrood, dat is misschien voor de fervente versbroodeters een minpuntje.

Dan is er nog één enorm voordeel van baking soda bovenop het oude en vertrouwde gist is: je hoeft geen wachttijden aan te houden. Waar gistbrood 2 à 3 periodes van rijstijd nodig heeft, kun je dat bij sodabread gevoeglijk achterwege laten. Dit brooddeeg kan na het mengen direct in de oven worden afgebakken. Heul gemakkelijk allemaal!

Sodabread van spelt

Ingrediënten:
250 gr speltmeel
250 gr speltbloem
5 gr baksoda (natriumbicarbonaat)
5 gr (bakkers)zout
400 ml karnemelk
2 eetl honing
40 gr zachte roomboter

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220˚.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng bloem, meel, zout en baksoda in de mengkom. Meng de zachte boter en honing goed door het meel mengsel. Roer er dan snel de karnemelk doorheen. Nu is er een zacht en heel plakkerig deeg ontstaan.
Werk vanaf nu verder op een met bloem bestoven werkblad.

Vorm snel een ronde bol van het deeg en leg deze voorzichtig op de bakplaat. Snijd dan met een scherp (brood)mes een kruis in de bovenkant van de bol, maak ze ongeveer 2 cm diep.

Schuif de bakplaat direct in het midden van de oven en bak het sodabread van spelt  in ongeveer 30-35 minuten goudbruin. Wanneer je op de onderkant tikt en het brood een beetje hol klinkt, dan is het gaar.

Bron: weblog Xandra bakt brood

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.