Appel-mueslibrood voor een lui weekendontbijt

16 10 2021 | Brood en crackers, Rutger van den Broek | 0 Reacties

In het weekend is mijn trouwe Thuisbakker vaak in een inschikkelijke bui. Niet dat hij dan stamde pede met gigantische bossen bloemen of luxueuze parfums aan komt zetten, zo steekt een man die is opgevoed met spaarzaamheid en een lichte dosis armoede nu eenmaal niet in elkaar. Nee, het is meer de bereidheid om fatsoenlijk gevolg te geven aan mijn beleefde verzoeken.

Vandaag vroeg ik hem weer eens een broodje te bakken, anders dan anders, iets met “bite”. Met noten of zo? Behoorde dat tot de mogelijkheden? Ik zag hem in volle vaart naar de boekenkast snellen, alwaar hij onverrichterzake van terugkeerde. Wilde vrouwtje Eetplezier misschien eens helpen en tussen haar digitale boeken snuffelen? Dat mocht.

En jawel: ik toverde een heerlijk volkoren appel-mueslibrood volgens Rutger van den Broek tevoorschijn. Mijn trouwe Thuisbakker zorgde vervolgens voor een perfect resultaat. O zo verrukkelijk dit appel-mueslibrood voor een lui weekendontbijt. En omdat deze sneetjes zo gezond zijn – denk aan de noten, rozijnen en havermout -, mogen ze lekker dik geplamuurd worden met roomboter!

Appel-mueslibrood voor een lui weekendontbijt

Ingrediënten:
500 gr volkorenmeel
10 gr zout
15 gr boter
9 gr gedroogde gist
300 ml water, lauwwarm
50 gr blanke hazelnoten
1 appel, in kleine stukjes
¼ citroen, sap
25 gr bruine basterdsuiker
½ tl kaneel
125 gr rozijnen, geweld in 30 ml water
200 gr muesli (of havervlokken)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C (180˚ C hetelucht).
Vet een broodvorm van 25 centimeter in.
Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg.
Kneed het deeg goed door, minstens 10 minuten. Laat dit afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Rooster intussen op een droge bakplaat de hazelnoten in ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin. 

Neem de bakplaat uit de oven, schep de hazelnoten op een houten plank en maak ze kleiner door er met de onderkant van een pan kort op te duwen.

Meng de appel met het citroensap, de basterdsuiker en de kaneel.
Kneed de noten, de uitgelekte rozijnen, appel en 100 gram van de muesli door het brooddeeg.

Duw het deeg plat en rol dit op tot een rol die zo direct in de broodvorm past.
Verdeel de overige muesli over je werkvlak en rol daar het brooddeeg doorheen, zodat de buitenkant bedekt is met een lekkere mueslilaag.

Plaats het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en haal rozijnen die aan de bovenkant uitsteken weg omdat die anders in de oven zullen verbranden.
Laat het brood 1 uur rijzen op een warme plaats.

Bak het brood in 40 tot 45 minuten goudbruin.
Stort het appel-mueslibrood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

Bron recept: Rutger bakt website

print

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.