Bananencake met walnoten van Delia Smith

13 11 2016 | Cakes, Delia Smith | 0 Reacties

Goed, goed, rustig maar, ga nu niet meteen lachen als je de titel van deze pagina leest en stiekem denkt dat ik wel heel erg laat aan kom dragen met iets in de trant van bananencake of bananabread. Ik ben nooit een haantje de voorste geweest, echt niet en het bevalt me steeds beter. Op het moment dat iedereen zich enthousiast begint te storten in de nieuwste ontwikkelingen, neem ik alle tijd om de bijbehorende frustraties af te wachten. Ik lach me vaak een deuk. Pas als alles is uitgekristalliseerd komt vrouwtje Eetplezier om de hoek gluren. Zij houdt van bestendige, onverwoestbare zaken. Zo ook met recepten. Al die voedselhypes die onder Amerikaanse invloeden hier in Nederland op een warm applaus mogen rekenen, zijn aan mij niet besteed.

Bananabread is zo’n item. Ooit gepresenteerd als het ultieme én gezonde broodgenot en nu waarschijnlijk al lang weer in de vergetelheid geraakt. Maar zie: op dit moment aangekomen wil ook wel eens een gokje wagen. Inmiddels ben ik aardig op de hoogte, deze cake zou vochtig en machtig worden. Hij lijkt te weinig gerezen, maar dat hoort zo. En omdat ik nu eenmaal meer affiniteit kan opbrengen voor Engelse recepten dan voor Amerikaanse, werd het boek Keukengeheimen van Delia Smith maar weer eens van de bovenste boekenplank gehaald.

Bananencake met walnoten

Ingrediënten:
175 gr walnoten
4 middelgrote bananen (ca 350 gr)
mespunt zout
1 opgehoopte theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
110 gr bloem
110 gr volkorenmeel
rasp van 1 citroen
rasp van 1 sinaasappel
110 gr boter op kamertemperatuur
175 gr donkerbruine basterdsuiker
2 grote eieren op kamertemperatuur

Bereidingswijze:
Verhit de oven voor op 180 graden (165 hetelucht), verdeel de noten over een bakplaat en rooster ze in 7-8 minuten licht.
Leg ze op een snijplank, laat ze afkoelen en hak ze tamelijk grof.

Pel drie bananen en pureer ze in een kom met een vork.
Snijd de andere in stukjes van 1 cm dik.

Neem een grote kom en zeef zout, bakpoeder, kaneel, bloem en meel.
Voeg de rest van de ingrediënten toe (behalve de stukjes banaan en de noten) en meng alles met een elektrische mixer, eerst een half minuutje op lage snelheid, daarna iets sneller, tot een glad mengsel is ontstaan.
Spatel er de stukjes banaan en noten door.
Misschien moet er nog wat melk bij: het beslag moet gemakkelijk van een lepel lopen.

Giet het beslag in een blik, strijk het met de achterkant van een lepel glad en bestrooi het met lichtbruine basterdsuiker.
Zet het blik 1¼ tot 1½ uur in de oven of tot de cake in het midden veerkrachtig aanvoelt.
Haal hem uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en stort hem op een rooster.

Bananencake met walnoten

print

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.