Home » Dagboek » Leesvoer » Bucket List boeken

Bucket List boeken

1 10 2016 | Leesvoer, Mijmeringen | 0 Reacties

Letters. Woorden. Regels. Bladzijden. Hoofdstukken. Boeken. Ik weet niet hoe het met jullie geestelijke honger naar leesvoer gesteld is, maar die van mij is in ieder geval onverzadigbaar. Zolang ik me kan heugen, ben ik nieuwsgierig wat er plaatsvindt achter die mooie kaften met de vaak spannende titels. En of het nu fictie is of non-fictie: ik lees het allemaal. Soms gekocht op een boekenmarkt en soms ook gewoon bij de lokale boekwinkel.Al van jongs af aan had ik een bucket list boeken, waar ik met overijverige geestdrift steeds een boek vanaf kon strepen.

Op het moment dat ik 28 werd, had ik de bucket list volledig afgewerkt. Herman Hesse, Kafka, Thomas Mann, George Orwell, Mulisch. Met een overdaad aan jeugdige overmoed voelde ik me op dat moment belezen en rijp genoeg om de wereld te betreden. Gelukkig doven dit soort arrogante waanideeën vanzelf uit, als je eenmaal de 40 gepasseerd bent. Hoe meer je weet, hoe minder je weet … Enfin.

Terug naar de boeken. Hoewel ik weet dat het op sommige mensen juist een averechtse uitwerking heeft, voor mij is het is een geruststellende gedachte, zo’n vers stapeltje ingebonden woorden dat ongeduldig op me ligt te wachten. Vooral nu, met een overvloed aan duistere dagen voor de deur, kan ik me geen groter genoegen voorstellen dan me met een boek, veel kopjes hete thee en iets lekkers om op te knabbelen, in mijn favoriete hoekje te nestelen. Geen regenbui die me deert, sterker nog: een beetje barre weersomstandigheden verhogen het gevoel van knusse geborgenheid!

Enkele weken geleden zag ik een herdruk, in pocketformaat, van Rosemary’s baby liggen. Iedereen kent de film met Mia Farrow in de hoofdrol. Het boek had ik echter nog nooit gelezen. Jeez’ wat een spannende weergave van Rosemary’s zwangerschap! Als zij ontdekt dat haar buren deel uit maken van een Satanische sekte en dat zij hun zinnen hebben gezet op haar ongeboren baby, krommen mijn tenen zich bij elke bladzijde die ik omsla. Hoe loopt dit af? Waarom schakelt Rosemary geen andere arts in? Wordt het kindje nog op tijd gered? En jawel hoor, in minder dan drie uur heb ik het boek uit!

Op dat moment realiseer ik me dat er zeker nog heel wat meer boeken zijn, die ik eigenlijk nog zou moeten lezen. Een vernieuwde, bijgewerkte bucket list boeken dus. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat ik een groot deel reeds op jonge leeftijd gelezen heb, heb ik behoefte om ze te herlezen. Als een soort van herijking. Wat voor indruk laat zo’n boek nu op me achter? Is het met recht klassieke literatuur? Past het binnen de denkbeelden van nu? Ik ben vastbesloten ze stuk voor stuk te gaan verorberen en zou het leuk vinden  wanneer jullie nog waardevolle aanvullingen zouden hebben. Zo’n boek waarvan de inhoud je je hele leven bijgebleven is. Kom maar op met jullie suggesties! Dan ga ik alvast de ketel op het vuur zetten.

Bucket list boeken

Fanny Hill – John Cleland
Een geweldig mens – Henry MacKenzie
Overpeinzingen van een eenzame wandelaar – J.J. Rousseau
Betje Wolff en Aagje Deken – Sara Burgerhart
De non – Denis Diderot
Trots en vooroordeel – Jane Austen
Emma – Jane Austen
Oliver Twist – Charles Dickens
Walden – H.D. Thoreau
Madame Bovary – Gustave Flambert
Max Havelaar – Multatuli
De maansteen – Wilkie Collins
Middlemarch – George Eliot
De mijn – Emile Zola
De indringer – August Strindberg
Effi Briest – Theodor Fontane
Van de koele meren .. – Frederik van Eden
Een kamer met uitzicht – E.M. Forster
Blindheid – Henry Green
Monica – Saunders Lewis
Bedankt Jeeves – P.G. Wodehouse
Kreeftskeerkring – Henry Miller
Het land van herkomst – Edgar du Perron
Walging – Jean Paul Sartre
Junkie – William Burroughs
Giovanni’s kamer – James Baldwin
De klok – Iris Murdoch
De buitenhuisjes – Edna O’Brien
De glazen stolp – Sylvia Plath
Honderd jaar eenzaamheid – G.G. Marguez
Venusdelta – Anaïs Nin
De kleur paars – Alice Walker
De man die werk vond – Herman Brusselmans
Rode rozen en tortilla’s – Laura Esquivel
Kartonnen dozen – Tom Lanoye
Het geheim van de vreugde – Alice Walker
Veronika besluit te sterven – Paula Coelho

Boekenkast

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Madame Bovary van Gustave Flaubert | Eetplezier & Meer - […] klassiekers uit de literatuur heb ik al tot me genomen, maar evenzoveel ook niet. Met name de 19e eeuwse…
  2. It’s a wonderful world zelfs met corona - Eetplezier & Meer - […] Lees alles wat je nog op je bucket-list hebt staan. Nog nooit had je zoveel tijd om te lezen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.