Home » Recepten » Smaakmakers DIY » Het Raadsel van Ras el Hanout

Het Raadsel van Ras el Hanout

3 02 2012 | Smaakmakers DIY | 2 reacties

Ras el Hanout is een traditioneel Marokkaans specerijenmengsel. Het wordt gebruikt bij lam, vlees of kip, maar ook in couscous-, rijst- en tajinegerechten. Nigella Lawson maakt er veelvuldig gebruik van in haar recepten en het was dan ook uit haar mond dat ik voor het eerst uitleg kreeg over dit specerijenmengsel.

Niet lang daarna kocht ik het goedje op de exotische markt in Antwerpen. De marktmeneer schepte het uit een grote, katoenen zak en vulde er een klein plastic zakje mee. Ik vergat te vragen wat er precies allemaal in verwerkt zat.

Dus ging ik ’s avonds ijverig aan de slag om op internet informatie op te halen. Grote schrik, wat las ik daar: in de inferieure mengsels kan Spaanse Vlieg verwerkt zijn.

Spaanse Vlieg is een afrodisiacum (ha, in één keer goed gespeld) ofwel een lustopwekkend middel. U leest het goed, lust opwekken. Laat dat nu precies hetzelfde zijn waaraan ik denk als ik door mijn kookboeken blader. Ik heb er alleen een geheel andere interpretatie bij 😉

Bovendien blijkt Spaanse Vlieg erg gevaarlijk te zijn; het kan hartritmestoornissen veroorzaken. Oók nog eens! Tjeuh, waar een Mensch vandaag de dag allemaal niet op moet letten. Mijn hartje is, door vervelend ongerief in het verleden, al erg gevoelig, dus wil ik elk risico vermijden. Het op de markt gekochte zakje met Ras el Hanout verdwijnt dan ook fluks in de prullenbak.

Het raadsel van Ras el Hanout

Gelukkig brengt de Olifantensupermarkt de oplossing. In het schap met exotisch spul vind ik, naast de  couscous en de coconut cream, een paarskleurig doosje van het merk Al’fez, met daarin twee afzonderlijke zakjes Ras el Hanout. Asjemenou, zelfs met een duidelijke ingrediëntenlijst op de zijkant. Ik lees daarop: groentebouillon, koriander, kaneel. gember, lavendelbloemen, rozenbladeren, zwarte peper, cayennepeper,  cassia, galangal, piment, foelie, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel.

Geruststellende woorden. Nergens een spoor van Spaanse Vlieg. Overmorgen kan ik zonder zorgen het lust-opwekkende recept van een Marokkaanse salade gaan bereiden. Maar eerst nog een paar nachtjes rustig slapen. Zo zonder Spaanse Vlieg is dat meteen letterlijk en figuurlijk ;-))

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Es

    Lustopwekkend eten. Poeh. Jij hebt lef! Ik kocht gewoon een grote zak bij de LIDL.
    😉
    Heel ordinair, ik weet het, maar zeker zonder vermalen ongedierte. Daar kan ik nu niet opgewonden van worden…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.