Home » Recepten » Brood en crackers » Hoe maak ik authentiek Zuid-Afrikaans mieliebrood?

Hoe maak ik authentiek Zuid-Afrikaans mieliebrood?

30 01 2022 | Brood en crackers | 1 reactie

Mijn associatievermogen met betrekking tot Zuid-Afrika is zeer beperkt. Apartheid, Nelson Mandela, de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop, dat zijn zo’n beetje de eerste woorden die bij me opkomen als ik mijn brein loslaat op dit land, veel verder kom ik niet. Op culinair gebied poppen de zelfgebakken soetkoekies op en uiteraard de vermaarde bobotie, een gerecht dat de meeste mensen slechts kennen uit de 1,2,3-pakken van een niet nader te noemen merk.

Bobotie is gelukkig heel wat meer (en beter ook vooral) dan een verzameling kippenvet en gistextract, aangevuld met een handjevol anti-oxydanten. Dat weet ik dan weer wel. De originele bobotie lijkt een tikkie op Amerikaans gehaktbrood, maar dan wel in een luxere vorm. Zoeter, gevulder, rijker van smaak. Zelf heb ik in een ver verleden een recept ervan opgeduikeld, waar ik nog steeds naar pak als ik dit gerecht wil maken.

En o ja, laat ik de van oorsprong Zuid-Afrikaanse de skottelbraai niet vergeten! Tot twee jaar geleden was deze reusachtige wok op poten een prominent onderdeel van ons buitenverblijfje. Heel wat smakelijke eenmaaltijden hebben deze giga-schotel verlaten, met als absoluut hoogtepunt een overheerlijke paella. Maar ook nasi en bami werden met het grootste gemak op deze braai bereid. “Ons he genoot, ons viers al die dages fees” om het maar eens in stijl te zeggen.

Hoe ik bij dit mieliebrood terecht kwam? Eigenlijk zoals altijd. Na een half uurtje bladeren door mijn verzameling kookboeken, ontdek ik altijd wel een recept wat de moeite waard is om te proberen. Als fervente liefhebber van granen en zaden, mocht dit authentiek Zuid-Afrikaans mieliebrood zeker niet ontbreken in mijn smaakgeheugen. Mielie betekent overigens mais in het Afrikaans. Weet u dat ook weer.

Authentiek Zuid-Afrikaans mieliebrood

Ingrediënten:
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
400 gr maïskorrels uit blik, uitgelekt
200 gr maïskorrels uit blik, uitgelekt en geplet
100 gr cheddar, geraspt
360 gr bloem
2 zakjes bakpoeder (14 g)
200 ml yoghurt
3 grote eieren
½ tl zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 °C (hetelucht 180˚C).
Vet een cakeblik in of bekleed het met bakpapier.

Verwarm in een pan 5 eetlepels boter of olie en fruit de ui 5 minuten tot hij zacht is geworden.
Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten.

Doe de hele en geplette maïskorrels bij de ui en roer de geraspte cheddar erdoorheen.

Meng de bloem en het bakpoeder in een kom en voeg het maïsmengsel toe. Meng door elkaar.

Meng in een andere kom de yoghurt, eieren en het zout door elkaar en roer dit mengsel door het maïsmengsel.
Zorg ervoor dat het goed gemengd is en giet het beslag dan in de cakevorm.

Schuif het brood in de oven en bak het in 75 minuten gaar. (Omdat alle ovens verschillen is het verstandig om zo nu en dan even te kijken).
Het brood is gaar als je er een satéprikker in kunt steken die er vervolgens weer droog uit komt.

Laat het brood afkoelen op een rekje voor je het aansnijdt, zodat het niet uit elkaar valt.

Eet het brood met boter en kaas. Ik besmeerde het met een likje van deze heerlijke tomatenjam, waarvan ik het recept vond op Simones Kitchen. Op haar blog vind je, naast superstrakke foto’s, een giga-verzameling geweldige recepten, waaronder ook veel Paleo, whole30 en vegan. Bovendien schrijft Simone fantastische verhalen van haar reizen all over the world.

Tip: Probeer wel 1e-klas zoete snoeptomaatjes (bijvoorbeeld honingtomaatjes) te gebruiken, zodat de smaak optimaal gegarandeerd is. 

Tomatenjam

1,5 kilo tomaten, in stukjes
150 gr donkerbruine suiker
2 eetl appelciderazijn
1 eetl vers geraspte gember
1,5 tl kaneel
½ tl chilivlokken of cayennepeper

Als onnozele perfectionist heb ik eerst alle tomaatjes van hun velletjes ontdaan. Dat hoeft natuurlijk niet, als je ze goed wast en doormidden snijdt, kun je ze daarna in de pan doen met alle andere ingrediënten.
Laat ze daarna ten minste twee uur zacht pruttelen. Hierdoor ontstaat een krachtige geconcentreerde smaak.
Eventueel kun je de jam nu zeven (iets wat ik deed, omdat ik het mondgevoel van de ietwat bittere pitjes niet fijn vond).
Doe de jam in gesteriliseerde potjes en sluit deze heet af met een deksel.

Bron recept: World of Veggies – Mirjam Leslie-Pringle

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

1 Reactie

  1. Mevrouw Niekje

    Leuk om te lezen Nell, ik heb ook maar een beperkte gastronomische kennis van ZA. En boboti uit een pakje zit daar niet bij! Lijkt me een lekker broodje, op de foto ziet het er zeer smakelijk uit.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.