Home » Recepten » Groentegerechten » Gratin van venkel met vermout en gruyère

Gratin van venkel met vermout en gruyère

1 06 2021 | Groentegerechten, Nigella Lawson | 0 Reacties

Oh, jongens en meisjes, wat was hij welkom na een lange tijd afwezigheid, die enorme roodkoperen ploert met zijn weldadige stralen. En wat heb ik dan ook volop genoten van zoveel aangename uren in de buitenlucht zonder een rugzak vol warmhouddingen met je mee te moeten slepen! Meer dan voldoende “comfort” om je wekenlang aan te kunnen laven, zou je denken.

Wie er dan nog behoefte aan een warme, voedzame en troostrijke maaltijd heeft, is uit hetzelfde hout gesneden als de onbetwiste Koningin aller comfortfood: Nigella Lawson. Van dat eten dat je stiekem midden in de nacht, behaaglijk gehuld in je ochtendjas, met ladingen tegelijk naar binnen zou willen werken? Alleen. Met niemand erbij die óók maar een restje wil. Schaamteloos alles opeten, tot de laatste kruimel. Ik voel me verwant aan deze Britse volslanke dame. Natuurlijk had ik gisteren met evenveel genoegen een smakelijke salade naar binnen kunnen werken, maar toevalligerwijs lagen er twee venkelknollen in mijn koelkast ontredderd te loeren wanneer zij aan de beurt waren en kwam tevens de tht-datum van een flesje slagroom angstwekkend naderbij. 

Tijd dus voor nog meer gerieflijke weelde om je in te wentelen, naast dat overvloedige zonnebad. Echt mensen, dit recept moet je een keer proberen. Zo zalig zalvend, zo verrukkelijk en zo troostrijk als een warm bad na een winterse wandeling. Waar we voorlopig – gelukkig maar – even niet aan hoeven te denken. Maar ik verzeker jullie: ook zonder blauwbekkerij smaakt deze gratin van venkel met vermout en gruyère alsof er tien engeltjes een hemels rondedansje walsen in je mond. 

Gratin van venkel met vermout en gruyère

Ingrediënten: (voor 4 personen)
1 kg venkelknollen
2,5 dl droge witte vermout
75 gr gruyère 
2 tenen knoflook
2,5 dl double cream of slagroom van 40% vet
2 theel zeezoutvlokken
flinke snuf versgemalen peper
1 eetl Dyon mosterd

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200˚ C (180˚ C hetelucht).

Snijd de schoorsteenachtige stelen van de venkel, halveer de knollen, snijd het grootste deel van de harde kern eruit en snijd elke helft in twee of drie parten.

Leg de parten in een goed afsluitbare pan met dikke bodem en schenk de vermout erop.
Breng op hoog vuur aan de kook met het deksel op de pan, dus luister tot je geborrel hoort.
Ik weet dat er niet veel vloeistof in de pan zit, maar zolang het deksel goed sluit zou het vocht niet mogen verdampen; als de venkel zachter wordt geeft hij ook nog vocht af.

Draai het vuur laag zodra alles kookt en laat de vermout 15 minuten flink pruttelen tot de venkel zacht aanvoelt als je er een vork in steekt.
Neem de pan van het vuur en breng met een tang of twee vorken de geslonken venkel over naar een ronde ovenschaal van 25 cm met een inhoud van 2 liter. Bewaar het kookvocht.

Rasp intussen de kaas fijn en pel en hak de knoflook.
Meet de room af in een kom en meng deze samen met de knoflook, zeezoutvlokken, peper, mosterd en kaas. Voeg als laatste het kookvocht toe.

Klop alles goed door elkaar en giet het over de venkelparten.
Wentel de venkelparten met een lepel door het roommengsel zodat alles goed bedekt is, maar probeer er één laag van te maken. Misschien steekt er hier en daar wat bovenuit, dat is geen probleem.

Bak de gratin 46-60 minuten in de oven tot hij borrelt en hier en daar aan de bovenkant goudbruin is.
Laat het gerecht even staan, alvorens je het serveert.
Heerlijk bij verse pasta en een frisse salade.

Bron recept: Koken, eten, leven – Nigella Lawson

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.