Gevulde koeken met zelfgemaakte amandelspijs

7 08 2021 | Zoetigheid | 2 reacties

Er gaan weken voorbij zonder dat ik iets anders snoep dan één zelfgebakken koekje bij mijn middagthee. Suikers zijn loze calorieën, zeggen de gezondheidsfreaks. En ik geloof ze onmiddellijk. Niet omdat zij de wijsheid in pacht hebben, maar meer omdat ik dit zelf ook heel goed kan begrijpen. In suiker zitten nu eenmaal geen vitaminen of mineralen, noch eiwitten of vetten. 

Vandaag is het echter een beetje feest. Eetplezier & Meer heeft een nieuw kek jasje gekregen. Ik schreef er al eerder over. Volgens Google mag ik jullie daar niet al te nadrukkelijk op wijzen, omdat jullie slim genoeg zijn om dit op te merken en er – in het ergste geval – ook weinig boodschap aan hebben. En zo is het ook wel een beetje: de wereld draait niet louter om Eetplezier, er zijn veel gewichtiger zaken die aandacht verdienen. Wereldwijd vaccinaties verstrekken, armoede terugdringen, gelijke rechten voor iedereen, honger bestrijden, klimaatdoelen bereiken, dat soort dingen.

Ondanks dat alles ben ik stiekem toch wel een beetje blij met mijn moderne looks. Alle credits gaan wat dat betreft naar Maaike. Zij luisterde goed naar mijn wensenlijst en vertaalde het naar een fris en fruitig kleedje. Voldoende redenen dus voor een mini-feestje. Ik ben absoluut geen taartjesfan, dus wordt de feestelijkheid opgesierd met gevulde koeken volgens Cees Holtkamp. Neeeeee, niet die nepgevallen met een vulling van gemalen witte bonen, maar traditionele handgemaakte koeken met pure amandelspijs. Het feest kan beginnen. Let’s party!

Gevulde koeken met zelfgemaakte amandelspijs

Ingrediënten: (voor 12 koeken)
harde wenerdeeg *
300 gr amandelspijs **
2 à 3 eieren

1 ei
1 eidooier
60 gr blanke amandelen


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 210 ˚C (dit is hetelucht, voor een conventionele oven 230 ˚C).

Rol het harde wenerdeeg uit tot 2 mm dik.  Steek er 24 ronde plakken uit van 10 cm doorsnede.

Leg 12 plakken op een bakplaat, ingevet of bekleed met bakpapier.

Meng de amandelspijs in een schaal met zoveel losgeklopt ei dat de spijs net spuitbaar is.
Spuit bolletjes amandelspijs op de 12 plakjes deeg en dek ze af met de overige 12 plakjes. Druk de randjes rondom een beetje aan.

Meng het ei met de eidooier en bestrijk de bovenkant van de koeken hiermee. Druk 5 amandelen per koek in de bovenkant.

Bestrijk de koeken na een half uur nogmaals met ei en bak ze 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.

* Harde wenerdeeg maak je als volgt:
100 gr witte basterdsuiker
200 gr zachte boter
1/2 ei
1 theel geraspte citroenschil
mespunt zout
6 gr bakpoeder
300 gr Zeeuwse bloem

Meng basterdsuiker, boter, ei, citroenrasp en zout.
Meng vervolgens het bakpoeder en de Zeeuwse bloem erdoor.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg voor gebruik uit tot de gewenste dikte.

** Amandelspijs kun je heel eenvoudig zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook een pakje gebruiken
500 gr blanke amandelen
geraspte schil van 1 citroen
500 gr suiker
1 à 2 eieren (afhankelijk van de kwaliteit van de amandelen, voeg je meer/minder ei toe, tot het de juiste consistentie heeft)

Doe de amandelen, citroenschil en suiker in een keukenmachine en draai ze tot een grof mengsel.
Klop het ei los en giet dit er geleidelijk bij. Blijf malen tot het een kneedbare massa is, waarin nog kleine stukjes amandel te proeven zijn. 

Laat het mengsel minstens vier dagen in de koelkast staan om de smaken goed op elkaar te laten inwerken.

Bron recept: De Banketbakker – Cees Holtkamp

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Nicolet

    Hoi Nell, het is erg mooi geworden en zeker een gevulde koek waard! Groet Nicolet, Schiedam

    Antwoord
    • nellnijssen

      Dank voor je aardige woorden, Nicolet. Momenteel ben ik nog wat aan het finetunen, zodat ook alle links e.d. weer optimaal werken. Ik hoop je nog vaak te mogen begroeten op Eetplezier & Meer.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.