Home » Dagboek » Zeeuws lekkers » Pannekoekenmolen De Graanhalm te Burgh-Haamstede

Pannekoekenmolen De Graanhalm te Burgh-Haamstede

13 10 2019 | Zeeuws lekkers | 2 reacties

Er zijn van die wetmatigheden in het leven die staan als een huis. Waar niemand ooit aan twijfelt ofwel enige aarzeling aan de dag legt als ze de vraag voorgelegd krijgen of ze dit wel lusten. Ik heb het over pannenkoeken, die overheerlijke goudgeel gebakken deeglapjes.

Er bestaan weinig producten die zowel bij jong alsook bij de ietwat rijpere mens, zo enorm geliefd zijn. Als voedzame versnapering ter onderbreking van een lange wandel- of fietstocht, als flinterdun dessert overgoten met een flinke scheut Grand Marnier of doodgewoon als alternatief voor een gemakkelijke maagvulling. Heel  traditioneel eten we ze met stroop, suiker of jam, maar ook de hartige varianten met spek, kaas of champignons/paprika gaan er bij velen in als koek. Jazeker, als pannenkoek!

Pannenkoekenmolen De Graanhalm te Burgh-Haamstede

Bij pannekoekenmolen De Graanhalm in Burgh-Haamstede maken ze deze traditionele lekkernij op geheel Zeeuwse wijze, de pannenkoeken worden namelijk gemaakt van Zeeuwse vlegeltarwe, welke in de molen eerst door vader Landegent op ambachtelijke wijze is gemalen tot volkorenmeel. In het bijbehorende pannenkoekenhuis draagt zoon Landegent en zijn team voor de heerlijkste pannenkoeken in circa veertig variëteiten. Loeiheet uit de pan op een bord aan tafel gebracht, waarna je er in een gemoedelijke sfeer rustig van kunt genieten. Vooral in de zomermaanden is het er gezellig druk. 

Winkeltje

Binnen dit familiebedrijf is er veel oog voor detail. Zo is er is een kindvriendelijke speeltuin, zodat mam en pap op het zonnige terras of in de theetuin van hun welverdiende uurtjes rust kunnen genieten. Zonder aandacht opeisende kroost om zich heen. In het naastgelegen winkeltje worden veel lokale Zeeuwse producten verkocht: jam, bier, mosterd, appelsap en de enige echte Zeeuwse ketchup. Natuurlijk ontbreken ook de befaamde boterbabbelaars niet.

Bovendien is er in het winkeltje een groot assortiment Zeeuwse knoop spulletjes voorradig, welke de laatste tijd enorm in trek zijn. De Zeeuwse Kno(o)p is sinds de 18e eeuw onderdeel van de Zeeuwse klederdracht. De mannen droegen de knopen op hun hemd, op hun vest en op hun boord als `keelknopen´. Zeeuwse knopen waren er in koper, zilver en goud. Hoe groter de knoop, hoe rijker en voornamer de drager. De vrouwen droegen de Zeeuwse knoop vooral als sieraad. Wegens het succes gebruikt men de vorm tegenwoordig niet alleen voor kaarsen, zeepjes en drop, maar tevens voor bakblikken, textiel en zelfs fietsbellen!

Zelf koop ik in het winkeltje regelmatig zakken met het Zeeuwse vlegel volkorenmeel ter bevoorrading van mijn eigen Thuisbakkerij. Het is een bijzonder smaakvolle gemalen tarwe dat zich perfect laat gebruiken voor het bakken van brood. Op diverse plaatsen in Zeeland wordt dit graan op een milieuvriendelijke wijze geteeld en later op ambachtelijke wijze met windmolens tot meel gemalen. Volkorenmeel bevat dus alle gezonde voedingsstoffen van de hele tarwekorrel.

Pannekoekenmolen De Graanhalm is 7 dagen per week geopend van 12.00 uur tot 20.00 uur. Het adres is Burghseweg 53 te Burgh-Haamstede.

N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met pannekoekenmolen De Graanhalm en/of de bedrijfsvoerders hiervan. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

 1. Will janssen

  Goedemorgen Nell,

  De Pannenkoekenmolen voor heerlijke pannenkoeken
  Ben daar elk jaar wel te vinden

  Antwoord
  • nellnijssen

   Fijn dat jij/jullie dit adresje al hebben ontdekt! Fantastisch plekje om te verpozen zo dichtbij strand, duin en bos.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.