Home » Recepten » Smaakmakers DIY » Citroenrasp maken en bewaren

Citroenrasp maken en bewaren

10 02 2021 | Smaakmakers DIY | 2 reacties

Simpele zaken. Ik houd ervan. Het leven is soms al ingewikkeld genoeg, waardoor de behoefte aan gemakkelijkheid toeneemt. Zo gaat dat bij mij althans. En lucky me, sommige producten zijn net zo simpel te maken dan het kopen ervan. Appelmoes is zoiets. Hummus ook. Mayonaise. Pesto. Ei- of selleriesalade. En jam.

Binnen de tijd dat je met moeite het deksel eraf hebt is je zelfgemaakte versie al klaar voor gebruik. Bovendien is het allemaal veel gezonder, zonder die overload aan synthetisch kunst- en vliegwerk om de bewaartermijn met 10 jaar te verlengen. Bij een DIY-product heb je die afschuwelijke additieven allemaal niet nodig; als het op is maak je gewoon een nieuwe batch. 

Zo heb ik jarenlang citroenen verkwist door bij elk recept, waarin een theelepeltje rasp van het schilletje vol etherische oliën was vereist, het ontmantelde vruchtje terug in de koelkast te leggen om het vervolgens pas na drie weken op diezelfde plek terug te vinden. Uitgedroogd en fris-bruin opgerimpeld. Hectares vol Mediterrane citrusboompjes heb ik er er op die manier doorgejaagd. Maar ziehier: vanaf vandaag is dat verleden tijd! Zero waste is mijn thema in 2021.

Citroenrasp maken en bewaren

Een kind doet de was bij dit recept, wat je eigenlijk niet eens een recept mag noemen. Begin met biologische citroenen. Natuurlijk geef je ook deze citroenen vooraf een grondige wasbeurt. Er kunnen dan wel geen sporen van bestrijdingsmiddelen op zitten, ze zijn al door ontelbaar veel handen beetgepakt, alvorens ze jouw keuken bereikt hebben. En dan volgt het meest moeilijke deel van dit trucje: rasp met een goede rasp (bijv. Microplane) de schil van de citroen. Doe dit door de vrucht steeds een klein beetje te draaien, daarmee voorkom je dat je het witte gedeelte van de schil mee raspt. Dit is bitter en niet aan te raden als smaakmaker. Meng daarna de vers geraspte citroenschil met 2 flinke eetlepels fijne suiker, dat is ongeveer 35 gram. Stop alles in een goed afsluitbaar potje.

Veel simpeler wordt het niet in dit leven. Vanaf nu heb je voor elk koekje, iedere cake of taart een theelepeltje citroenrasp paraat. En wat betreft die ontklede citroenen: ofwel je verpakt deze keurig in een strak velletje plasticfolie, ofwel je perst ze uit en giet het sap in een ijsblokjesvorm of -zakje. Altijd handig wanneer er in een recept gevraagd wordt om een scheutje citroensap. 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

 1. Aad van Leeuwen

  Beste Nell,
  het zou voor mij nog makkelijker zijn als je ook aangeeft hoeveel citroenen je raspt voor bij die 35 gram suiker?

  Antwoord
 2. nellnijssen

  Beste Aad, wat leuk dat je ook deze citroenrasp wil gaan maken! Op 35 gr suiker heb ik 2 bio-citroenen gebruikt, maar heel nauw hoef je het niet te nemen, hoor. De suiker zorgt voor conservering van de citroenschil. Succes!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit vind je ook leuk!