Home » Recepten » Koekjes » Kletskoppen een knapperig koekje dat niet zoet is

Kletskoppen een knapperig koekje dat niet zoet is

28 04 2019 | Koekjes | 0 Reacties

En dan word je opeens terug op je nederige plaats geworpen. Waar ik overigens helemaal terecht thuishoor, laat dat duidelijk zijn. Ik schik me dan ook – zij het met enige weerstand – in mijn lot en schuif opnieuw achteraan in de rij van bakklunzen. Niet dat ik me de laatste tijd meteen een prominente status toe-eigende als Meesterbakker, maar toch: gaandeweg begon zich een klein beetje hoop te ontwikkelen dat zelfs ik onhandelbare deegjes tot makke schapen wist te kneden.

Helaas, te vroeg victorie gekraaid! Het procédé van een roerdeeg voor deze kletskoppen voer ik vandaag weliswaar in een handomdraai uit, maar om daarna uitvoering te geven aan de zin “maak met een theelepel kleine hoopjes van het deeg” blijkt totaal andere koek. Om maar eens in passende terminologie te blijven. Plak, plak. Kleef, kleef. En nog meer plak. Dan dienen de hoopjes ook nog eens plat gedrukt te worden. Ik geef het je te doen. Ik worstel als een heuse Zeeuw, maar kom slechts met het puntje van mijn kruin boven.

Enfin, na de 1e batch van de bakplaat te hebben geschoven, denk ik een betere tactiek te hebben gevonden: de vertrouwde spuitzak! Het opspuiten van hoopjes verloopt stukken beter, ware het niet dat er zich nu een weerbarstig puntje bovenop bevindt. Gelukkig, met een natte vinger laten die zich gemakkelijk wegduwen, zodat er uiteindelijk toch nog een behoorlijk aantal fatsoenlijk uitziende kletskopjes uit de oven komen. Knapperig zijn ze zeker, maar zoet? Zoet ben je pas als je braaf je best doet om mee te werken 😂

Kletskoppen het knapperige niet-zoete koekje

Ingrediënten:
45 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr witte basterdsuiker
30 ml melk
snuf zout
1 tl vanille-extract
50 gr blanke amandelen, fijngehakt
75 gr Zeeuwse bloem *

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Mix de boter, basterdsuiker, melk, het zout en vanille-extract tot een glad mengsel.
Meng de gehakte amandelen erdoor en tot slot de Zeeuwse bloem.

Maak met een theelepel kleine hoopjes van het beslag en leg deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk deze hoopjes iets plat en bak de kletskoppen mooi bruin in 6-10 minuten.
Houd de koekjes goed in de gaten, want het bruinen kan heel snel gaan. Als ze te donker worden, gaan ze bitter smaken, maar bij een te lichte kleur worden ze niet knapperig.

Laat ze afkoelen op een rooster.

* Zeeuwse bloem bevat weinig gluten en is daardoor zeer geschikt om koekjes van te bakken. Het wordt gemalen van korrels van zachte tarwe uit een streek met een zeeklimaat. Dat klimaat zorgt voor een tarwekorrel met minder zetmeel, minder eiwit en is iets vochtiger dan harde tarwe. Het is niet geschikt om brood van te maken, want daarvoor heb je juist veel gluten nodig. Helaas is het niet overal verkrijgbaar. On-line of bij je plaatselijke warme bakker kun je het wel bestellen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.