Chili sin carne een volwaardige maaltijd

15 11 2021 | Bonen en linzen, Mexico | 0 Reacties

Chili is één van die gerechten die ik steevast vergeet als ik wanhopig op zoek ben naar de invulling voor de avondmaaltijd. Terwijl G. en ik het toch echt heel graag eten. Liefst met rijst. En wat salade erbij voor de noodzakelijke frissigheid.

Ook heel fijn: chili con carne is supergemakkelijk om te toveren naar de vegetarische versie, de chili sin (zonder) carne. Aan dit recept heb ik nog wel een grote ui toegevoegd. Voor de smaak.

De verpakte paprikamix heeft Appie aan andere klanten mogen verkopen. Als één rode paprika € 0,49 kost en de driekleurige mix € 1,79, dan kies ik simpelweg voor drie rode. Sorry, meneer Heijn, ik let op de kleintjes. En tevens op zo min mogelijk plastic rond mijn dagelijkse boodschappen.

Persoonlijk vind ik het idee van een volwaardig aanbod aan eiwitten in de avondmaaltijd een belangrijk item. Zonder vlees is het heel goed mogelijk om toch eiwitrijk te eten. Dat kun je op veel manieren bereiken, bijvoorbeeld door vleesvervangers te gebruiken, maar persoonlijk kies ik liever voor peulvruchten. Naast smakelijk zijn ze ook erg gemakkelijk – althans de blik-versie – en bevatten ze misschien nog wel meer eiwitten dan het traditionele stukje vlees.

Chili sin carne een volwaardige maaltijd (4 pers)

Ingrediënten:
1 eetl. zonnebloemolie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngesnipperd
1 schaal vegetarisch gehakt of laat ook dat gewoon achterwege
1 theel. paprikapoeder
2 theel. gemalen komijn
½ theel. chilipeper uit de molen
3 rode paprika’s
2 pakjes tomato frito (tomatensaus à 350 gr)
1 blikje mais, uitgelekt
2 blikken chilibonen (400 gr), uitgelekt
crème fraîche

Bereidingswijze:
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook in enkele minuten glazig.
Voeg nu het (vegetarische) gehakt toe, samen met de paprikapoeder, komijn en chilipoeder toe en bak op middelhoog vuur.
Schep regelmatig om.
Halveer ondertussen de paprika’s en verwijder de zaadlijsten.
Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Voeg toe aan het mengsel en bak 5 minuten.
Doe de tomato frito erbij en laat op een laag vuur zachtjes 20-30 minuten pruttelen.
Voeg de mais en bonen toe, schep om en warm nog 3 minuten door.
Verdeel de chili over de borden en schep er een fikse lepel crème fraîche op.
Bestrooi naar smaak met geraspte belegen kaas.

Bron: Allerhande

print

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.