Home » Dagboek » Zeeuws lekkers » Boussen Culinair – St. Jansteen

Boussen Culinair – St. Jansteen

21 01 2014 | Zeeuws lekkers | 4 reacties

Als ik de deur van het kleine, maar o zo gezellige bakkerswinkeltje Boussen Culinair van Pepijn en Sjoerd Boussen open, komt de geur van versgebakken brood en zoete lekkernijen me al tegemoet. Ik waan me direct een stukje terug in de tijd. Hier wordt nog zuiver ambachtelijk werk geleverd, bereid met pure ingrediënten en heel veel liefde. Dat ruik ik niet alleen, dat zie ik ook aan de twinkeling in de ogen van Pepijn als hij mij over zijn passie voor brood vertelt. Blijheid voor het vak straalt aan alle kanten van zijn gezicht, terwijl hij uitlegt:

Boussen Culinair

“Wij bakken onze broden nog overwegend met zuurdesem. Dat geeft een volle, natuurlijke smaak. Er worden geen kunstmatige enzymen of andere kunst- en hulpmiddelen toegevoegd. Vanwege de lange rijstijden is dit niet alleen een tijdrovende, maar tevens ook een behoorlijk arbeidsintensieve klus. Onze filosofie is dat we uitsluitend  op deze manier willen werken, omdat we op deze wijze de kwaliteit van ons brood en banket kunnen waarborgen. Wij willen ons blijven focussen op het ambachtelijke brood. Het gevoel voor het ambacht mag nooit verloren gaan. En daar vechten we voor, dag in nacht uit. We zouden bijvoorbeeld aan supermarkten kunnen leveren, maar dat doen we bewust niet. Hierdoor blijven we kleinschalig ja, maar als iets goed is, komen de mensen vanzelf”. Pepijn glimlacht erbij van oor tot oor.

Ondertussen bekijk ik verlekkerd het uitgestalde assortiment: robuuste desembroden, luchtige croissants, geglaceerde koffiekoeken en een vitrine vol met de heerlijkste patisserie, zoals crèmegebak, schuimgebak, de Boussen Bol, eclairs, frangipane, Steense ratjes, verse appeltaartjes en vele andere klassiekers.

Kwalitatief verantwoorde grondstoffen

Alles wordt bij Boussen Culinair vervaardigd uit de meest zuivere grondstoffen. De beroemde koffiekoeken worden getoerd op basis van Normandische boter. Het bladerdeeg wordt gemaakt van verse melkerij boter en voor de patisserie crème en crème au beurre wordt kwalitatief hoogstaande bourbon vanille gebruikt uit Madagascar. Alle producten waarin chocolade verwerkt is, worden gemaakt met uitsluitend Callebaut chocolade.

In het weekend is er zo mogelijk een nog grotere diversiteit aan broden. Dan is er bijvoorbeeld ook veel hartig brood verkrijgbaar. Spekbrood met fijne spekjes en mosterd. Brood met olijfjes en ansjovis. Heerlijk om hiervan dikke sneden te serveren bij een zelfgemaakt soepje of gewoon als weekendsnack bij de borrel. Tevens worden ook de zoete varianten niet vergeten: cranberrybrood of het speltbrood met noten en tutti frutti. En wat te denken van rogge verdomme … dit is een klassiek Antwerps roggebrood met rozijntjes.

Het wordt opeens erg druk in het knusse winkeltje, dus besluit ik vliegensvlug over te gaan tot het plaatsen van mijn bestelling, voordat alles uitverkocht is. Alleen al bij het denkbeeld van wat mij ’s avonds te wachten staat, begint mijn maag te knorren.
En al mijn dromen worden waar, als ik om half negen mijn tanden zet in een boterzachte eclair met zacht-zoete vulling die zich smeltend tegen mijn gehemelte aanvlijt. Stiekem zou ik er nog wel eentje lusten, maar ik ben dapper en bewaar de overige zoetigheden voor de volgende dag. Dan wordt het genieten van een verleidelijk vierkantje javanais. Gemaakt van pure Callebaut chocolade en fijn biscuitdeeg.

Boussen Culinair is gevestigd aan de Hoofdstraat 14a te St. Jansteen en is geopend op donderdag en vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 08.00 tot 15.00 uur en op zondag (hoera) van 08.00 tot 12.00 uur.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

 1. Eduardus

  Wat beschrijf je dat toch weer prachtig.
  Bij het lezen liep het water door de mond.
  Zo bestaan er niet veel meer. Tegenwoordig noemt iedereen zich “ambachtelijk”
  Zodra deze uitdrukking in beeld komt gaan m’n haren al overeind staan.
  Ik heb het adres genoteerd en zodra ik weer in den Bels mijn “ambachtelijke bier ga halen maak ik daar toch even een bochtje voor.

  Antwoord
 2. Mannin

  Wat prachtig omschreven weer Nell, het water loopt me in de mond en ik moet me inhouden niet direct een reisje naar dit knusse winkeltje te maken. Wat heerlijk als mensen zo gedreven zijn om een goed product te maken en hier met liefde over vertellen. Goed dat je deze winkel onder de aandacht brengt! 🙂

  Antwoord
 3. Karin

  Wat een heerlijk adresje weer, komt ook door de beschrijving 🙂 Ook wij rijden graag voor zulke pareltjes een stukje om. Heb even in routeplanner gekeken maar 236 km is wel een heel groot stukje om….
  Maar wie weet als we nog eens in de buurt zijn, hij staat in ieder geval in tomtom.

  Antwoord
 4. Anonymous

  Zelf heb ik les gehad van Pepijn. Een professional, een vakman die weet wat hij wilt. Al het succes van de wereld is hem en zijn broer gegund. Ga zo door! Liefs, Martijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.