Home » Recepten » Bonen en linzen » Franse landelijke Puy linzen

Franse landelijke Puy linzen

4 05 2012 | Bonen en linzen, Eenpansmaaltijden, Frankrijk, Lyn Hall | 2 reacties

Vroeger werden linzen en andere peulvruchten geassocieerd met geiten-wollen-sokken-figuren, die vegetarische en tegelijkertijd duffe gerechten aten. Vandaag de dag zijn linzen behoorlijk hot. Ik gebruik ze regelmatig. Neem wel de beste die er zijn: Franse landelijke Puy linzen. Deze koken niet zo snel kapot, waardoor je een fijnere bite houdt. Echt gemakkelijk zijn ze in Nederland niet te verkrijgen. Als je toegang hebt tot de Sligro of Hanos, kun je ze daar kopen. En anders kun je ze vast ergens on-line bestellen. Google is your best friend!

Het eendenvet heb ik er niet in gebruikt. Vanzelfsprekend zal dit erg lekker in dit gerecht zijn, maar G en ik proberen met het oog op de gezondheid veel – overigens vaak heul lekkere –  vetstofjes te vermijden. What a shame, zouden de Fransen zeggen ;-))

Franse landelijke Puy linzen

Ingrediënten (voor 8 personen)
225 gr Puy linzen
1 bouquet garni
1 sjalotje, gehalveerd, met 1 kruidnagel bestoken
1 grote wortel, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetl eendenvet of olijfolie
15 gr boter
180 gr pancetta of doorregen rookspek, in kleine blokjes
1 grote ui, fijngehakt
15 gr bladpeterselie, fijngehakt
zout, versgemalen peper

Bereidingswijze
Doe de linzen in een grote pan water en breng aan de kook.
Neem de pan meteen van het vuur, giet de linzen af en spoel ze onder de koude kraan.
Laat de linzen goed uitlekken terwijl u de pan afspoelt.
Doe de linzen weer in de pan en zet ze onder 1 liter water.
Voeg 1 theel zout, het bouquet garni, de sjalot met kruidnagel, de wortel en de helft van de knoflook toe.
Breng aan de kook en laat dan sudderen op laag vuur onder af en toe afschuimen.
Als er teveel water verdampt, giet u er heet water bij uit de ketel.
Laat 15-20 minuten sudderen, of tot de linzen (beet)gaar zijn. Pas op, want ze zijn al gauw te veel gekookt!
Neem van het vuur af en giet af.
Verwijder het bouquet garni en de sjalot.

Meng in een koekenpan 2 theel eendenvet met de boter en verwarm zachtjes.
Bak er de helft van het spek in tot de bodem van de pan goudbruin wordt.
Roerbak er de ui in, zo maakt u de aanbaksels van de pan ook los.
Laat zachtjes sudderen.
Voeg de rest van het spek toe en bak zachtjes tot alles gaar is.
Hierna kunnen de linzen erbij en roer ook de rest van de knoflook en de peterselie erdoor.
Desgewenst kun je nu een paar eetl. eendenvet toevoegen.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Bron: De complete kok – Lyn Hall

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Es

    Opgegroeid met 2 ouders de hippies waren heb ik meer dan genoeg linzen en andere stoffige zaken gegeten en gezien.
    Grootste trauma is toch wel een goede vriendin van mijn ouders die (toen al?) veganistisch was. En bij wie verbleef ik wanneer mijn ouders weg waren? Juist. Bij haar.
    Ik vond dat eten verschrikkelijk en het beeld van haar op plastic laarzen, want leer gebruikten ze niet, in de keuken vergeet ik nooit meer….

    Ondanks dat het hip is eten we ze maar zelden.

    Antwoord
  2. Nell Nijssen

    Ha, ha, voor jou nooit geen linzen meer dus. Ik begrijp ’t. Arme jij. Jij krijgt een extra plakje worst van me, goed?
    Trouwens, over trauma’s gesproken. Slagers die worst aanbieden aan kleine kinderen, daar heb ik dan weer m’n hele leven twijfels over gehouden 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.