Geroosterde asperges met sauce gribiche

25 07 2021 | Frankrijk, Spreads en sauzen | 0 Reacties

Sauce gribiche is een klassieker uit de Franse keuken. Het is een zure mayonaise-achtige saus met augurk, kappertjes en veel groene kruiden. Nee, geen ravigote en ook geen remouladesaus, al lijken al deze sauzen veel op elkaar. Bij de sauce gribiche bestaat de basis uit gekookt eigeel, waarna het in combinatie met olie wordt opgeklopt en tot slot gemengd met de overige ingrediënten. Om een mooie homogene massa te krijgen, kun je het eigeel door een fijne zeef drukken of vijzelen. Mijn ervaring is dat je deze saus bij talrijke (koude) gerechten kunt serveren, zoals een restje vlees of vis. Maar ook deze geroosterde groene asperges krijgen er een behoorlijke meerwaarde door.

Persoonlijk ben ik een liefhebber van zurige sauzen, ik vind ze verfrissend en koel. Als jij er niet van houdt, laat dan de wijnazijn weg en vervang de kappertjes op zuur door het gezouten zusje, die je wel eerst grondig afspoelt. Anders beland je alsnog van de zure regen in de zoute drup. 


Groene asperges zijn op hun best als je ze roostert of grilt in de oven. Zo verliezen ze weinig smaak en blijven ze heerlijk knapperig. Het grote voordeel is ook dat je ze niet hoeft te schillen. Je kunt ze eenvoudigweg breken op de plaats waar ze meegeven, meestal is dat zo’n 3-4 cm vanaf de onderkant. Spoel en droog de stengels en leg ze daarna naast elkaar op een bakplaat of braadslede. Sprenkel er wat olijfolie over, hussel even goed door en bakken maar! In mijn oven doe ik dat op 200 ˚C gedurende 8 tot 10 minuten. 

Geroosterde asperges met sauce gribiche

 
Ingrediënten
(voor circa 250 ml saus)
2 eieren, halfzacht gekookt
1 eetl fijne mosterd
1 eetl neutrale witte wijnazijn
150 ml arachideolie of zonnebloemolie
1 sjalot, ragfijn gesnipperd
5 cornichons (kleine Franse zure augurkjes), in kleine blokjes gesneden
1 eetl kappertjes op zuur
paar takjes krulpeterselie, fijngehakt
paar takjes dragon, fijngehakt
paar takjes bieslook, fijngehakt
zout en peper
 
Bereidingswijze:
Haal het eigeel uit de eieren en wrijf dit tot een gladde zalf.

Roer de mosterd, azijn en zout en peper erdoor.
Voeg de olie, terwijl je klopt met een garde, beetje bij beetje toe zodat er een homogene massa ontstaat.

Hak het eiwit in kleine blokjes en roer dit met de ui, cornichons, kappertjes en alle kruiden door de saus. 
Maak af met zout en peper.

Bron  recept: Mijn Franse keuken – Alain Caron
print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.