Nergens eet ik lekkerder tosti’s dan in Vlaanderen. Dit is natuurlijk vloeken in de kerk, want de benaming tosti is puur Nederlands. Onze zuiderburen hanteren het parmantige croque-monsieur, wat misschien wel duizend maal prettiger klinkt. Iets als: lekker knapperig en van binnen heerlijk zacht.
Het is een doodsimpel gerecht, in te zetten als niemand zin heeft om te koken óf als simpelweg de tijd ontbreekt voor het bereiden van een warme maaltijd ofwel omdat je zo’n gebakken sandwich met loeihete gesmolten kaas gewoon er-rug lekker vindt.
Zoals bij veel eenvoudige zaken in het leven staat of valt dit gerecht bij de keuze van de juiste basisingrediënten. Geloof me maar: met een klef casinobroodje uit de supermarkt en een plak standaard Goudse kaas, wordt het nooit een voortreffelijke croque-monsieur. De bechamel-kaassaus maakt van een ordinaire tosti pas een heuse Vlaamse croque-monsieur! Voor deze simpele conclusie heb ik 63 jaar nodig gehad 🙈🙈, dus doe je voordeel met deze post.
Een croque-monsieur is bij voorkeur een perfecte weekendhap. Combineer het daarvoor met een frisse sla-tomatensalade en een goed glas droge witte wijn.
Croque Monsieur
Ingrediënten: (4 personen)
8 (witte) sneden zuurdesembrood (ik gebruikte durumbrood van AH)
1 el dijonmosterd
8 plakken achterham
250 g gruyère of emmentaler, geraspt
20 g boter
voor de bechamelsaus:
40 g boter
35 g bloem
350 ml melk
150 gr gruyère of emmentaler, geraspt
zout
versgemalen peper
Bereidingswijze:
Smelt de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem.
Roer de bloem erdoor en bak 2 tot 3 minuten mee tot er een borrelende, gelijkmatige massa ontstaat.
Voeg scheut voor scheut de melk erbij en blijf 4 tot 5 minuten roeren tot de saus is ingedikt.
Haal de pan van het vuur en klop de geraspte kaas erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Bestrijk 4 sneden brood met een dunne laag mosterd.
Schep een royale laag bechamelsaus op het brood (* optioneel: houd 4 eetlepels van de saus apart).
Beleg elke snee brood met 2 plakken ham en bestrooi royaal met de geraspte kaas.
Dek af met de tweede boterham.
Bak de sandwiches in 10-15 minuten in een koekenpan met een heel klein beetje boter op halfhoog vuur, aan beide zijden, tot ze goudbruin en knapperig zijn
De kaas moet loeiheet zijn en gesmolten.
* Optioneel:
Haal de sandwiches uit de pan. Bestrijk de bovenkant met de achtergehouden bechamelsaus en plaats op een bakplaat enkele minuten onder de grill tot ook de bovenkant saus goudbruin is.
Bron: de 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben.
0 reacties