Het is te gek voor woorden, maar zelfs ’s nachts ben ik met eten bezig. Kennelijk was het denkwerk van gisteren met betrekking tot de term voor gebakken aardappelblokjes nog niet geheel uitgekristalliseerd. Het sudderde verder in de nacht. In mijn droom was papa met koekenpan en aardappelen in de weer. Hij fluisterde: vierkant, vierkant! Verbaasd werd ik wakker. Hoe dom kan een mens zijn! Gelukkig stond de juiste benaming voor gebakken aardappelblokjes dus wél opgeslagen in mijn culinaire onderbewustzijn: pommes carré natuurlijk!
Om daar gisteren niet op te kunnen komen ….. Beetje dom misschien. Om definitief een eind te maken aan de verwarring rond de verschillende bereidingswijzen van de aardknolletjes, volgt helemaal onderaan een kort stukje uit de Docentenhandleiding leerwijzer leermethode Praktijkonderwijs Horeca.
Aardappelen wat kun je er allemaal mee?
Aardappelen zijn een dankbaar ingrediënt in de keuken. Je kunt er meer mee dan je ooit zou verwachten, variërend van pureren, koken, bakken tot gratineren en is ook prima te gebruiken als bindmiddel in bijvoorbeeld maaltijdsoepen. Van belang is ook wel welk aardappelras je kiest voor welke bereiding. Agria is een uitstekende aardappel om frites van te bakken, maar als ik gekookte aardappelen wil voor bij de rode kool of de boeuf bourguignon dan kies ik persoonlijk het liefst voor de (rode) Bildstar. Deze is voller van smaak, maar tevens minder kruimig. En de meeste mensen houden juist van kruimig! Haha, blijk ik opnieuw de befaamde uitzondering te zijn!
“Pommes carré is een van de modellen die we in de keuken van aardappelen kunnen snijden. Het zijn aardappelen die in blokjes gesneden worden van 1,5 cm bij 1,5 cm en daarna in boter goudgeel gebakken worden.
Verder kennen we nog:
plakjes aardappel ofwel pommes sauté
plakjes aardappel met ui gebakken) ofwel pommes à la lyonnaise
gebakken krielaardappelen ofwel pommes rissoles
uitgeboorde bolletjes aardappelen ofwel pommes noisette
aardappelen in de vorm van sinaasappelpartjes ofwel pommes chateau”.
Typisch geval van (aard)appeltje schillen.
😉
Dank voor de uitleg. Maar het blijft een feit dat ik dus een naam heb voor mijn gebakken, rauwe aardappeltjes.
🙂
Seet dreams are made of this …. ;-)))
Hé Nell, ik dacht eigenlijk dat pommes chateau aardappelen zijn die in een tonvorm gesneden zijn: kop en staart eraf en er dan een soort tonnetje van snijden dat in het midden dikker is dan aan de uiteinden.
Ha Anne, om eerlijk te zijn, zie ik de aardappelproblematiek ook niet meer erg zuiver nu. Ik weet alleen dat jij, als zuiderbuurvrouw, vééél meer weet van eten als ik, en ook vaak puurdere taal gebruikt. Laat de Enige Echte Ware culinaire aardappelkenner NU opstaan, please