Verwarring pommes carré en pommes rissolées

25 10 2011 | Aardappelgerechten, Frankrijk | 5 reacties

Het is te gek voor woorden, maar zelfs ’s nachts ben ik met eten bezig. Kennelijk was het denkwerk van gisteren met betrekking tot de term voor gebakken aardappelblokjes nog niet geheel uitgekristalliseerd. Het sudderde verder in de nacht. In mijn droom was papa met koekenpan en aardappelen in de weer. Hij fluisterde: vierkant, vierkant! Verbaasd werd ik wakker. Hoe dom kan een mens zijn! Gelukkig stond de juiste benaming voor gebakken aardappelblokjes dus wél opgeslagen in mijn culinaire onderbewustzijn: pommes carré.

Om daar gisteren niet op te kunnen komen ….. Beetje dom ….Om definitief een eind te maken aan de verwarring rond de pommes, hieronder een kort stukje uit de Docentenhandleiding leerwijzer leermethode Praktijkonderwijs Horeca.
Auteur: R. van den Nieuwelaar, docent consumptieve technieken.

Pommes carré is een van de modellen die we in de keuken van aardappelen kunnen snijden. Het zijn aardappelen die in blokjes gesneden worden van 1,5 cm bij 1,5 cm en daarna in boter goudgeel gebakken worden.
Verder kennen we nog:
Pommes sauté (plakjes aardappel)
Pommes à la lyonnaise (plakjes aardappel met ui gebakken)

Pommes rissoles (gebakken krielaardappelen)
Pommes noisette (uitgeboorde bolletjes aardappelen)
Pommes chateau (aardappelen in de vorm van sinaasappelpartjes)

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

5 Reacties

 1. Es

  Typisch geval van (aard)appeltje schillen.
  😉
  Dank voor de uitleg. Maar het blijft een feit dat ik dus een naam heb voor mijn gebakken, rauwe aardappeltjes.
  🙂

  Antwoord
 2. Dzoli

  Ja er zijn er zoveel mogelijkheden en namen met aardappelen:)’s nachts slapen a.u.b.:))

  Antwoord
 3. anne

  Hé Nell, ik dacht eigenlijk dat pommes chateau aardappelen zijn die in een tonvorm gesneden zijn: kop en staart eraf en er dan een soort tonnetje van snijden dat in het midden dikker is dan aan de uiteinden.

  Antwoord
 4. Nell Nijssen

  Ha Anne, om eerlijk te zijn, zie ik de aardappelproblematiek ook niet meer erg zuiver nu. Ik weet alleen dat jij, als zuiderbuurvrouw, vééél meer weet van eten als ik, en ook vaak puurdere taal gebruikt. Laat de Enige Echte Ware culinaire aardappelkenner NU opstaan, please

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Herfstpannetje Bonne Femme - Eetplezier & Meer - […] De term pommes rissolées leverde nog behoorlijk wat denk- en speurwerk op. Zoals ik al in een eerder artikel…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.