Volgens de ayur-vedische denkbeelden ben ik een Vata-type. Nu ben ik nogal pragmatisch ingesteld en als zodanig heb ik het niet zo begrepen op zweverige aannames, maar in dit geval klopt het als de beroemde bus. Vata-types zijn lang of klein met zichtbare gewrichten. Ze hebben een zwakke spierontwikkeling en zijn vaak kouwelijk. Bovendien hebben ze behoefte aan warme, versterkende voeding. En zo is het. Ik kan weinig plezier beleven aan koude happen. Geef mij een loeihete ovenschotel of een kop dampende soep en je hebt geen kind aan mij. Als ik even niet weet wat we moeten eten, maak ik soep. Op zondag heet zo’n soepje dan zondagse soep.
Die soep is uiteraard altijd huisgemaakt. Niks pakjes of blikjes, die zijn in huize Eetplezier totaal uit den boze. Het fabrikaat dat hieruit voortkomt is altijd onvoorstelbaar zout en bevat veel te weinig vulling. Wat er wel in zit smaakt bovendien meer naar een uitgefilterd droogbloemenbestand dan naar bouillon met verse kruiden en/of groenten.
Zondagse soep in veel variaties
Van huis uit is de zondagse soep mij het meest bekend. Hiervoor stond op zaterdag de bouillon te trekken van schenkel, mergpijpen en/of poulet. Op een laag vuur werd hiervoor toch zeker zo’n 5 à 6 uur uitgetrokken. De dag erna werd het vlees van bot ontdaan en de bouillon opnieuw aan de kook gebracht met versgesneden groenten, aangevuld met kruiden als selderij en peterselie. Bij ons thuis zette mam de grote dampende pan midden op tafel en werd er gegeten uit diepe soepborden. Glanzende vetoogjes lachten ons toe en hoewel altijd hetzelfde van smaak, werd er op zondagmiddag gesmuld van deze traditionele soep.
Hoewel ik deze versie nog vaak maak, heeft de tegenwoordige tijd zo zijn invloed gehad op mijn soepmakerij. De blender bijv. bewijst in hedendaagse soepjes goede diensten. Ik maak vaker gebruik van ingrediënten als room of crème fraiche. Bovendien fröbel ik – als halfwas vleesverlater – met enige regelmaat een vegetarisch soepje in elkaar. In mijn vriezer bewaar ik halve litertjes groentebouillon. De versie van Jeroen Meus bevalt mij het best. Zie hiervoor het volledige recept op Dagelijkse Kost.
Vandaag had ik in mijn koelkast nog een restje champignons, worteltjes, een halve courgette en wat verse kruiden liggen. Deze heb ik samen met een gesnipperd sjalotje gebakken. Bouillon erbij en aangevuld met een halve liter tomatensap. Fijngehakte peterselie erover strooien. En daarna lekker slurpen. Of: hoe zelfs een Vata-type vanzelf warm wordt.
0 reacties