Zhug het Jemenitische zusje van pesto

Smeerseltjes zijn helemaal hip. Want ja, ze zijn er in zoveel soorten en ze happen zo heerlijk weg op een stukje brood tijdens de vrijdagmiddag- of weekendborrel. In den beginne, toen Nederland nog bezig was zich te ontdoen van de doorgekookte spruitjeslucht en eindelijk de landen om haar heen begint te ontdekken, was er de Italiaanse pesto. Wat een sensatie, zo’n aromatisch smaakbommetje bij de vaak saaie Hollandse spaghetti. Met alleen tomaat en gehakt is er weinig lol te beleven aan gedroogde pasta, maar met een handvol fijngewreven basilicumblaadjes wordt het zaakje ogenblikkelijk naar een hoger culinair plan getild.

Ook de tapenade werd een regelrechte hit in de jaren ‘90. Zoutig, smaakvol en van goede olijven gemaakt was deze dipper niet meer weg te denken van het borrelplateau. Variaties met paddenstoelen en zongedroogde tomaten zien het daglicht, ook heel lekker allemaal. Nog wat later gaan we en masse aan de hummus: het fijngemalen kikkererwten-prutje met sesampasta. En all the way from Mexico komt daar plots de guacamole aangevlogen. Zak tortilla’s ernaast en smullen maar! 
 
Enfin, nadat al dit lekkers de revue is gepasseerd, is daar plotsklaps de Jemenitische  zhug (of zhoug zoals je wilt). Het lijkt qua kleur en samenstelling nog het meest op pesto, maar dan met een behoorlijk pittige twist. Het hoofdbestanddeel wordt dan ook gevormd door pepers. De scherpte bepaal je zelf. Chilipepers (ook wel lomboks genoemd) zijn bijvoorbeeld beduidend minder heet dan jalapeños of habanero. Proef voorzichtig een klein ringetje ervan om de pittigheid te kunnen bepalen, zodat je geen emmers water paraat hoeft hebben staan, wanneer het borreluur begint. 

Zhug het Jemenitische zusje van pesto

INGREDIËNTEN:
3-6 groene pepers
2 tenen knoflook
1 bosje koriander
1 bosje peterselie
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl gemalen kummel
1 el suiker
1 el wittewijnazijn
olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze:
Verwijder bij de helft van de pepers de zaadlijsten.

Hak alle peper en knoflook fijn en haal ook het mes door de koriander en peterselie.

Doe alles in een kom en voeg de specerijen, suiker, azijn en een flinke scheut olijfolie toe.

Meng met een staafmixer glad.
Breng op smaak met zout en peper.
 
Bron recept: Dips – Ramon Brugman
print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.