Spinaziebroodjes met feta tijdens je staycation

Zomer! Kregen we daar in voorgaande jaren visioenen bij van lange zonvakanties of – voor de sportievelingen onder ons – eindeloze fiets- of wandeltochten langs en door de mooiste natuurgebieden, in 2020 beleven de meesten van ons waarschijnlijk een staycation. De thuisvakantie. Geen keuzestress omtrent de bestemming, geen zorgen of alles wel ingepakt is, geen overboekingen of smerige doucheputjes. Thuis is alles zoals je gewend bent. Persoonlijk vind ik het idee zo gek nog niet, hoewel ik begrijp dat het voor veel mensen een gruwel betekent.

Ik hóór jullie denken: en de luxe van niet zelf te hoeven koken dan? Geen boodschappen, geen afwas. In het exotische resort is alles tot in de puntjes geregeld, inclusief het internationale ontbijt. Ja, dat is wel een minpuntje als je je verlofdagen noodgedwongen thuis moet doormaken. Want hoe heerlijk kan het zijn om, met een glas koele retsina ernaast, te snoepen van een authentieke Griekse salade van tomaat, komkommer, ui, feta, paprika besprenkeld met de allerbeste olijfolie? Puur zomer op je bord! Voetjes omhoog en ontspannen maar. Of die geurige paella te verorberen terwijl een verkoelend mediterraan briesje langs je haren strijkt? Een rumoerige souq bezoeken, om daarna in een weggedrukt achterafsteegje van een kleverige baklava te genieten? Tsja, als je een onverschrokken avonturier bent, zul jij je ook dit jaar zeker niet laten tegenhouden door een volgepropt vliegtuig met potentiële virusjesverspreiders. Enfin, it’s all yours. Vrijheid, blijheid!


Toch valt met wat nadenken en plannen het echte vakantiegevoel ook best thuis te imiteren. Zorg wekelijks voor voldoende verse aanvoer, zoals groenten, fruit, kruiden en zuivel, zodat er altijd wel iets te organiseren valt. Veel kun je op voorhand al bereiden en in de diepvries bewaren. Antipasti, de smakelijke Italiaanse hapjes, kun je vaak kant en klaar kopen, verschillende kaasjes, een goede worst of ham, olijfjes en zongedroogde tomaatjes, de keuze is reuze. Bak op het laatste moment een stokbroodje of focaccia af en je waant je in de heuvels van Toscane. Keftedes zijn prima in te vriezen. Zelfgemaakte tomatensaus ook. Een pastasalade is in een wip gemaakt. Een salade niçoise eveneens. O, en vergeet de wijn vooral niet! Alcohol is toch een beetje als de slingers op elk feestje: zonder is het nét niet echt.

Deze spinaziebroodjes met feta doen je vast terugdenken aan je laatste zonovergoten vakantie in Griekenland. Vaak wordt er filodeeg gebruikt als de vulling spinazie bevat en heten ze spanakopita. Ik noem ze spinaziebroodjes met feta. Op z’n Hollands. Voor tijdens je staycation!

Spinaziebroodjes met feta

Ingrediënten: (Voor 12 stuks)
125 gr boter
75 gr yoghurt
1 ei
250 gr zelfrijzend bakmeel
zeezout

Voor de vulling:
400 gr spinazie
1 eetl olijfolie, extra vergine
1 rode ui, gesnipperd
100 gr feta, verkruimeld
100 gr jong belegen kaas, geraspt
bloem om te bestrooien
1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
 
Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor het deeg met de hand tot een samenhangend geheel.
Wikkel in plastic huishoudfolie en laat 1 uurtje rusten in de koelkast.
 
Maak in de tussentijd de vulling.
Laat de spinazie met aanhangend water slinken in een grote pan. Haal
uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet. Druk er zo veel mogelijk vocht uit. Hak grof en giet nog zo veel mogelijk vocht weg.
 
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui 5 minuten op laag vuur tot deze zacht begint te worden. Meng met de goed uitgelekte spinazie en de twee soorten kaas.

Verwarm de oven voor tot 200 °C.
 
Verdeel het deeg in 12 stukjes en rol er balletjes van. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en druk de bolletjes uit tot een cirkel van circa 10 centimeter doorsnede.
Leg wat van het spinaziemengsel midden op de cirkel. Bestrijk de randjes met het ei. Klap het deeg dicht zodat je halvemaantjes krijgt. Druk de randjes goed aan met een vork.

Kwast de broodjes in met de rest van het ei en bak ze in 20 minuten in het midden van de oven goudbruin.

Serveer warm of koud.
 
print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.