Het is te gek voor woorden, maar zelfs ’s nachts ben ik met eten bezig. Kennelijk was het denkwerk van gisteren met betrekking tot de term voor gebakken aardappelblokjes nog niet geheel uitgekristalliseerd. Het sudderde verder in de nacht. In mijn droom was papa met koekenpan en aardappelen in de weer. Hij fluisterde: vierkant, vierkant! Verbaasd werd ik wakker. Hoe dom kan een mens zijn! Gelukkig stond de juiste benaming voor gebakken aardappelblokjes dus wél opgeslagen in mijn culinaire onderbewustzijn: pommes carré.
Om daar gisteren niet op te kunnen komen ….. Beetje dom ….Om definitief een eind te maken aan de verwarring rond de pommes, hieronder een kort stukje uit de Docentenhandleiding leerwijzer leermethode Praktijkonderwijs Horeca.
Auteur: R. van den Nieuwelaar, docent consumptieve technieken.
Pommes rissoles (gebakken krielaardappelen)
Pommes noisette (uitgeboorde bolletjes aardappelen)
Pommes chateau (aardappelen in de vorm van sinaasappelpartjes)
Typisch geval van (aard)appeltje schillen.
😉
Dank voor de uitleg. Maar het blijft een feit dat ik dus een naam heb voor mijn gebakken, rauwe aardappeltjes.
🙂
Ja er zijn er zoveel mogelijkheden en namen met aardappelen:)’s nachts slapen a.u.b.:))
Seet dreams are made of this …. ;-)))
Hé Nell, ik dacht eigenlijk dat pommes chateau aardappelen zijn die in een tonvorm gesneden zijn: kop en staart eraf en er dan een soort tonnetje van snijden dat in het midden dikker is dan aan de uiteinden.
Ha Anne, om eerlijk te zijn, zie ik de aardappelproblematiek ook niet meer erg zuiver nu. Ik weet alleen dat jij, als zuiderbuurvrouw, vééél meer weet van eten als ik, en ook vaak puurdere taal gebruikt. Laat de Enige Echte Ware culinaire aardappelkenner NU opstaan, please