Verwarring pommes carré en pommes rissolées

Het is te gek voor woorden, maar zelfs ’s nachts ben ik met eten bezig. Kennelijk was het denkwerk van gisteren met betrekking tot de term voor gebakken aardappelblokjes nog niet geheel uitgekristalliseerd. Het sudderde verder in de nacht. In mijn droom was papa met koekenpan en aardappelen in de weer. Hij fluisterde: vierkant, vierkant! Verbaasd werd ik wakker. Hoe dom kan een mens zijn! Gelukkig stond de juiste benaming voor gebakken aardappelblokjes dus wél opgeslagen in mijn culinaire onderbewustzijn: pommes carré.

Om daar gisteren niet op te kunnen komen ….. Beetje dom ….Om definitief een eind te maken aan de verwarring rond de pommes, hieronder een kort stukje uit de Docentenhandleiding leerwijzer leermethode Praktijkonderwijs Horeca.
Auteur: R. van den Nieuwelaar, docent consumptieve technieken.

Pommes carré is een van de modellen die we in de keuken van aardappelen kunnen snijden. Het zijn aardappelen die in blokjes gesneden worden van 1,5 cm bij 1,5 cm en daarna in boter goudgeel gebakken worden.
Verder kennen we nog:
Pommes sauté (plakjes aardappel)
Pommes à la lyonnaise (plakjes aardappel met ui gebakken)

Pommes rissoles (gebakken krielaardappelen)
Pommes noisette (uitgeboorde bolletjes aardappelen)
Pommes chateau (aardappelen in de vorm van sinaasappelpartjes)

print

6 antwoorden op “Verwarring pommes carré en pommes rissolées”

  1. Typisch geval van (aard)appeltje schillen.
    😉
    Dank voor de uitleg. Maar het blijft een feit dat ik dus een naam heb voor mijn gebakken, rauwe aardappeltjes.
    🙂

  2. Hé Nell, ik dacht eigenlijk dat pommes chateau aardappelen zijn die in een tonvorm gesneden zijn: kop en staart eraf en er dan een soort tonnetje van snijden dat in het midden dikker is dan aan de uiteinden.

  3. Ha Anne, om eerlijk te zijn, zie ik de aardappelproblematiek ook niet meer erg zuiver nu. Ik weet alleen dat jij, als zuiderbuurvrouw, vééél meer weet van eten als ik, en ook vaak puurdere taal gebruikt. Laat de Enige Echte Ware culinaire aardappelkenner NU opstaan, please

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.