Orzo met aubergine en mozzarella

Sommige dagen laten zich niet lezen. Er is geen index aanwezig en je zoekt je rot naar de juiste bladzijde. Op diverse uren staan er koeien van fouten, maar ook een erratum ontbreekt. Geen bladwijzers, geen handleiding, maar een onduidelijke, cryptisch geschreven dag. Je kent ze vast wel. Iets tussen wal en schip.

Zo sudder ik de avond in. Verontwaardigd, somber en bezwaard. Niet goed wetend wat ik met deze dag aan moet. Neerslachtig kijk ik naar het recept dat ik wil maken. O ja, de orzo gaat ongekookt in de schotel. Help, dat gaat niet goed komen op een dag als vandaag. Het is me nog nooit gelukt om niet voorgekookte pastasoorten lekker zacht te krijgen in een ovenschotel, al gebruik ik tien vrachtwagens saus. Maar kijk, dat blijkt dan weer mee te vallen. Als ik na een veertigtal minuten de schaal uit de oven haal en er met een vork in prik, voelt het heerlijk romig. En zo smaakt het ook. Fris door de citroen. Gezond door de grote hoeveelheid groenten. Voedzaam vanwege de pasta.

Orzo met aubergine en mozzarella

Ingrediënten:
100 ml olijfolie
1 grote aubergine (300 g), in blokjes
4 middelgrote wortelen (300 g), in blokjes
4 stengels bleekselderij, in blokjes
1 grote ui (170 g) in blokjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
250 gr orzopasta
1 theel tomatenpuree
380 ml groentebouillon
3 eetl verse oregano, fijngehakt of 1½ el tijmblaadjes
geraspte schil van 1 citroen
120 gr stevige mozzarella, in blokjes van 1 cm
40 gR Parmezaanse kaas, geraspt
3 middelgrote tomaten (400 g) in plakjes
1 theel gedroogde oregano
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Verhit in een grote pan de olijfolie en bak de aubergine in 8 minuten op halfhoog vuur bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord met keukenpapier.

Bak in dezelfde olie de wortelstukjes en bleekselderij ook 8 minuten, af en toe omscheppend. Haal ze met de schuimspaan uit de olie en leg ook op een bord met keukenpapier.

Daarna gaat in dezelfde olie de ui met de knoflook, bak 5 minuten op laag vuur, regelmatig omscheppend. Voeg de orzo met de tomatenpuree toe en roerbak nog 2 minuten.

Zet intussen de oven aan op 200′ C en vet een ovenvaste schaal in.

Neem de pan van het vuur en voeg de bouillon, de verse oregano (of tijm) en de citroenrasp toe, roer goed door.
Doe er de gebakken groenten, de Parmezaanse kaas en de mozzarella bij. Voeg naar smaak zout en peper toe,. schep alles goed door elkaar en stort het in de ovenschotel.

Schik de plakjes tomaat op de groenten en bestrooi met wat zout, zwarte peper en gedroogde oregano.

Bak de schotel 40 minuten in de voorverwarmde oven tot al het vocht is opgenomen en de pasta gaar is. Haal de schaal uit de oven en laat nog 5 minuten staan en serveer.

Bron recept: Plenty More, – Yotam Ottolenghi

print

2 antwoorden op “Orzo met aubergine en mozzarella”

  1. We zijn net klaar met eten van deze schotel: echt heeeeeel erg lekker en de groenten nog met een fijne knapperigheid.
    Mozzarella had ik niet in huis en heb ik weggelaten.
    Maar tijdens de 5 minuten wachten nadat het uit de oven kwam heb ik er in plakjes gesneden gorgonzola over gedrapeerd zodat het nog een beetje kon smelten. Wij vonden het op deze manier heerlijk.
    Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.