Kruidige pitabroodjes zelf maken

En toen was daar opeens de dag dat je wist dat hij zou komen *wink*. In huize Eetplezier kent de week ten minste één dag dat er niet traditioneel gekookt wordt, maar dat er uitgeweken wordt naar iets wat weinig moeite kost en toch smakelijk is. Soep. Tosti. Gebakken eitje. Broodje gezond. Jullie kennen het vast. Nee, de frituur hoort niet in dit rijtje thuis. Iets met een verhoogd cholesterol. Dan kun je van gefrituurde zaken beter afstand nemen.

Gevulde pitabroodjes daarentegen passen weer wel in bovenstaand rijtje van simpel mondvermaak. Telkens als ik de verpakkingen openknipte, stond de lucht die eruit opsteeg me niet aan. Checkte meermaals de ingrediënten omdat ik het idee had dat er een conserveermiddel in gebruikt werd. Toch blijken de meeste voorverpakte pitabroodjes slechts te bestaan uit bloem, water, gist, zout en dextrose. Niks kwalijks aan zou je denken. En toch proefde ik er telkens iets aan, wat dat iets dan ook geweest mag zijn. Misschien was het wel de geur van plastic waarin ze lange tijd verpakt zaten. Geen idee. In ieder geval was de tijd rijp om deze grappige broodjes eens zelf proberen te bakken. Dat ging wonderbaarlijk goed.
Hoewel er de eerste twee minuten niets leek te gebeuren, gingen ze daarna helemaal vanzelf opbollen. Fascinerend om te zien hoe deze broodjes zichzelf helemaal opbliezen, om te eindigen als strakgespannen Michelinmannetjes.

Een pitabroodje is te herkennen aan zijn platte, ronde vorm. Het heeft een zachte korst met een holle binnenkant en wordt in veel landen in het Midden-Oosten gebruikt als “opscheplepel”. Of om open te snijden en er een vulling in te scheppen. Het bekendste voorbeeld daarvan is het fameuze broodje shoarma, vooral geliefd bij hongerige nachtbrakers en inmiddels behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Nu ben ik absoluut geen fan van dit geliefde vleesje, dus neem ik mijn toevlucht tot een kleurrijk groentetuintje én natuurlijk een huisgemaakte knoflooksaus. Dat werd smullen! En wat nog belangrijker is: zonder ondefinieerbare bijsmaken of vreemdsoortige geurtjes. Voortaan nooit geen voorverpakte pitabroodjes meer in huize Eetplezier.

Kruidige pitabroodjes zelf maken

Ingrediënten: (voor 8 broodjes)
470 gr bloem
280 ml lauwwarm water
10 gr zout
7 gr gedroogde gist
3 eetl verse koriander, fijngehakt

Bereidingswijze:
Doe de bloem, het water, het zout en de gist in een kom en maak er een samenhangend deeg van.
Kneed het deeg zo’n 10-15 minuten tot je een mooi elastisch geheel hebt.
Doe er op het allerlaatst de fijngehakte koriander door.

Laat dit circa 1 uur op een warme plek rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 230˚ C (210 ˚ C hetelucht) en schuif de bakplaat alvast in de oven.

Kneed het deeg kort door en verdeel het in acht stukjes.
Maak van ieder stukje een bolletje.
Rol de bolletjes op een bebloemd werkvlak uit tot platte rondjes van circa 0,5 cm dik.
Let de deegplakjes op de hete bakplaat en bak ze in 7 tot 9 minuten gaar, tot ze licht beginnen te kleuren. 

Bron recept: Rutger Bakt – Rutger van den Broek

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.