Gingerbread koekemannetjes een feestelijk koekje

Laat ik het om te beginnen even goed uitleggen: onder de tien, kun je nog zo blij als een kind. Zorgeloos verrukt. Uitzinnig van blijdschap. Soms zelfs tot tranen geroerd. Eenmaal de volwassen leeftijd bereikt, kan een mens even zo goed nog verheugd of jolig zijn, maar het grenzeloze is er wel een beetje vanaf. Het wordt meer glimlachen dan onbedaarlijk schateren.

De laatste keer dat ik in extase was van opgetogenheid moet ik acht jaar geweest zijn. Nadat ik avonden lang keihard gezongen had voor die goedgeefse Spanjaard op zijn witte paard, vond ik dan eindelijk het lang begeerde speelgoed in mijn schoen naast de ronkende kolenkachel: Elektro. Het was voor die tijd het meest ultieme high-tech spelletje dat maar te bedenken viel. Op een welhaast magische manier wist “het spel” de juiste antwoorden op best lastige vragen te geven. Veel later, toen het spel half gesloopt was, kwam ik erachter bij vraag 1 altijd antwoord 3 hoorde, welke kaart je er ook instopte. Nog wat later begreep ik de wirwar van dunne kabeltjes aan de achterkant van het spel. Maar dat terzijde.
 
 
Dit weekend is Sinterklaas ook weer in het land. Wegens een tekort aan (klein)kinderen werd en wordt dit feest niet gevierd in huize Eetplezier. Het zij zo. Meestal verzin ik wel iets lekkers bij de koffie, dan blijft er in ieder geval nog iets van traditie overeind. Dit jaar viel mijn oog op deze grappige gingerbread koekemannetjes. Van oorsprong zijn ze Brits, maar ik kan je verzekeren dat ze in Nederland ook in de smaak vallen. Brosse, knapperige mannetjes met gembersmaak. Als anti-fröbelaar heb ik ze slechts voor de foto een kleine decoratie meegegeven, maar als jij ze in fleurige Keltische klederdracht wilt steken, leef je uit, zou ik zeggen! Voor mij was alleen al het cornetje vouwen goed voor drie kwartier onnozel tijdverdrijf. Een gegeven waar ik bepaald niet van ga jubelen, maar toen de mannetjes eenmaal voorzien waren van oogjes en een mondje, kon ik alsnog een glimlach niet onderdrukken. Het zijn lieve mannetjes geworden.

Plezierig Sinterklaasfeest gewenst iedereen!

Gingerbread koekemannetjes een feestelijk koekje

Ingrediënten: (voor 30-40 mannetjes)
120 gr boter, op kamertemperatuur
120 gr lichtbruine basterdsuiker
50 ml golden syrup of honing
2 tl gemberpoeder
½ tl kaneelpoeder
snuf gemalen nootmuskaat
¼ tl zout
1 ei, op kamertemperatuur
300 gr bloem
¾ tl baking soda
 
Bereidingswijze:
Doe de boter, basterdsuiker, golden syrup, het gemberpoeder, kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout in een kom en meng door elkaar.

Meng het ei erdoor en voeg tot slot de bloem en baking soda toe. Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de
koelkast. Liever enkele uren, dat maakt het uitsteken vele malen simpeler.

Verwarm de oven voor op 170 °C (155 ˚ hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter.
Steek of snijd er koekemannetjes uit en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
 
Bak de koekjes in 14-19 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Decoreer de koekjes met behulp van een cornetje met wat royal icing.
 
Bron recept: Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
 
print

2 antwoorden op “Gingerbread koekemannetjes een feestelijk koekje”

  1. Hallo Nel,

    Altijd weer plezierig om je verhaal te lezen … Electro , volgens mij kent iedereen die nog haha . Is dat ernog

    De ingrediënten in huis voor de koekjes behalve de lichte basterdsuiker niet , wel donkere … zal vast anders smaken vermoed ik .
    Toch maar lichte basterdsuiker gebruiken ?

    Gr William

    1. Nouwwww William, ik denk niet dat Elektro nog te koop is. Maar in ieder geval hebben wij er kennelijk beiden plezierige herinneringen aan. Met donkerbruine basterdsuiker zal de kleur van deze koekemannetjes donkerder worden, misschien kun je dan net zo goed voor witte basterdsuiker kiezen. De kleur komt toch grotendeels van de kruiderij. Dank voor je aardige reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.