Citroen of sinaasappelkoekjes

3 01 2017 | Koekjes | 3 reacties

Als ik me één ding heb voorgenomen in het voor ons liggende jaar, is het wel nooit meer koekjes te kopen in de supermarkt. Deze wanproducten van de voedingsmiddelenindustrie smaken bijna altijd naar natgemaakt en met de föhn droog geblazen karton. Of naar te grote hoeveelheden glucosestroop, waardoor ze een bijzonder nare bijsmaak krijgen en in het ergste geval lijkt het hoofdbestanddeel te bestaan uit afgewerkte castorolie. Dit laatste zijn de zogenaamde “slechte vetten”. Heeft in de verste verte niets te maken met de smaak van pure roomboter, zoals in deze citroen of sinaasappelkoekjes.

Bovendien is er totaal geen noodzaak om deze “misbaksels” te kopen, eenvoudigweg omdat er weinig zaken simpeler zijn dan koekjes bakken. Met een handje bloem, boter, suiker en af en toe een ei, ben je al een heel eind op weg. O ja, een uitsteekvormpje is handig, hoewel dat alleen cosmetische oppoetserij is, want een glas met een scherpe rand werkt net zo goed. En het vermelden waard is wel dat het zelfs mij lukt eetbare koekjes uit de oven te krijgen. En dat zegt toch aardig wat, nietwaar?

Onderstaand recept voor citroen- of sinaasappelkoekjes lijkt door zijn kruimelige textuur erg veel op het Britse shortbread. Deze textuur komt door het hoge vetgehalte die de boter in het recept met zich meebrengt. De kruimelige textuur is het resultaat van het vet dat de vorming van lange eiwitten (gluten) remt.

Citroen of sinaasappelkoekjes

Ingrediënten:
100 gr zachte boter
50 gr fijne tafelsuiker
150 gr zelfrijzend bakmeel
rasp van 1 citroen of sinaasappel

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180˚. Vet twee bakplaten licht in.

Doe de boter in een kom en klop hem zacht.
Klop geleidelijk de suiker erdoor, gevolgd door het bakmeel met de gewenste rasp.
Vorm met je handen een samenhangend deeg van het mengsel.
Maak van het deeg 16 ballen ter grootte van een walnoot en plaats die met genoeg tussenruimte op de bakplaten.
Doop een vork in wat water en druk de balletjes ermee aan.

Bak de koekjes 15-20 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Ze lijken licht, maar als je ze langer bakt, worden ze te droog.
Haal ze van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

De koekjes zijn heerlijk bros, alleen mocht de specifieke smaak van citroen echt wel intenser zijn, wat mij betreft. Een volgende keer doe ik er de zest van 2 citroenen in.

Tip: je kunt er ook chocoladekoekjes van maken. Gebruik dan 120 gr zelfrijzend bakmeel en 15 gr cacao.

Bron: Bakbijbel – Mary Berry

Schaal met citroenkoekjes

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

  1. MyriamC

    Dat zien er heerlijke koekjes uit.

    Antwoord
  2. nellnijssen

    Als je houdt van shortbread, zijn ze dat zeker! Toevallig ben ik een enorme liefhebber van dat Britse koekje, dus waren ze op voor ik het in de gaten had. Voor herhaling vatbaar!

    Antwoord
    • MyriamC

      Zeker hou ik daarvan. Bracht ik vroeger altijd mee van de Marks & Spencer.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Chocoladekoekjes met amandelspijs - Eetplezier & Meer - […] ben geen bakster, dat weten jullie langzamerhand wel. Simpele koekjes van bloem, boter en suiker zijn zelfs voor mij…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.