Boerenjongens zelf maken

Er bestaan woorden waarvan de oorspronkelijke betekenis bijna in zijn geheel verdwenen is. Als ik zeg “boerenjongens” zal niemand zich hierbij een kluitje jonge mannen voor de geest halen, gekleed  in boerenkiel en met een hooivork over de schouder. Nee, in gedachten zien wij onmiddellijk een pot of fles sappige, met alcohol doordrenkte rozijnen, bekend als oud-Hollandse lekkernij. Vergelijkbaar met advocaat, het spul dat onze oma’s geanimeerd naar binnen lepelden. 

Is het daarom ouderwets te noemen? Naar mijn overtuiging zeker niet. Ik zal er niet snel zomaar een glaasje van nuttigen, maar verwerkt in een zelf gedraaid ijsje of in een zalige cake komen deze jongens met een slokje alcohol op, heel goed van pas. Ik maakte ze zelf, met rum. Persoonlijk vind ik brandewijn – wat normaliter gebruikt wordt voor inmaken –  een goedje dat veel te scherp is en naar mijn overtuiging alleen bedoeld kan zijn om mee te desinfecteren . 

Echt goede rum heeft karakter. Zoals deze Havana Club Añejo, die drie jaar gerijpt is. Hierdoor ontwikkelt zich een fantastische smaak van bloemen, rietsuiker, kruiden en citrus. Hier word ik dan weer echt blij van. De ideale rum ook voor een heerlijk zomerse mojito!

Boerenjongens zelf maken

Ingrediënten:
250 ml water
250 gr bruine basterdsuiker
Schil van ½ citroen
500 gr rozijnen, liefst biologisch
1 halve tl vanille extract
1 kruidnagel
2 stuks steranijs
1 kaneelstokje
500 ml Havana Club Añejo 3 años

Bereidingswijze:
Breng het water in een pan aan de kook en roer hier de suiker door tot deze is opgelost. Haal de pan van het vuur.

Voeg de gewassen rozijnen, het vanille extract, het kaneelstokje, de kruidnagel en de steranijs toe en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg daarna de rum toe.

Schep de boerenjongens over in een goed afsluitbare weckpot en laat ze minimaal 6 weken op een donkere en koele plaats staan.

Hoe langer de boerenjongens staan, des te lekkerder ze worden. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren. Boerenjongens zijn heerlijk om te verwerken in een cake, om door de pudding te mengen of om zo op te eten!

Bron: Nieuwsbrief Kijk op Drank

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.