Appel-kaneelkoekjes uit de Koekjesbijbel

Om eerlijk te zijn heb ik me nog geen moment verveeld tijdens onze sociale onthoudingsperiode. Er dient zich elke dag wel iets aan wat de moeite waard is. Natuurlijk is een kletspraatje met vrienden heel gezellig en is een etentje buiten de deur ook nooit te versmaden, maar zolang het Monster der Monsters rondwaart in den lande, om je vervolgens pardoes te kunnen bespringen, ben ik best bereid om dit nog een tijdje vol te houden.

Toegegeven, het is voor mij misschien gemakkelijker te praten dan voor een actief en jong gezin met kinderen die alle kanten op willen, behalve de goede. Ik begrijp dat volkomen. Maar goed, laten we gewoon proberen met z’n allen niet teveel te morren, maar simpelweg de regels te respecteren. Zo moeilijk is dat allemaal niet; anderhalve meter afstand betekent ook echt niet meteen het einde van de wereld. Er blijft nog meer dan genoeg over om van te genieten. Deze appel-kaneelkoekjes uit de Koekjesbijbel smaken overheerlijk bij een geurig kopje Ceylon thee. Appel versus kaneel is als vanouds een match made in heaven en in deze koekjes gaat er dan ook nog een ferme slok Amaretto bij. Yammie, yummie. 
 

Appel-kaneelkoekjes uit de Koekjesbijbel

Ingrediënten: (voor 55-70 koekjes)
60 gr gedroogde appel, in kleine stukjes
50 ml amandellikeur of appelsap
170 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr lichtbruine basterdsuiker
½ citroen, rasp
¼ tl zout
½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
1½ tl kaneelpoeder
 
suiker, om in te rollen
 
Bereidingswijze:
Meng de stukjes gedroogde appel met de amandellikeur of het appelsap en laat minimaal 1 uur wellen.

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar.
Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en de kaneel toe.
Schep de stukjes appel uit de likeur of het sap en kneed ze door het deeg. Eventueel overgebleven likeur of sap gebruik je niet.

Verdeel het deeg in twee rollen met een doorsnede van 3-4 centimeter. Strooi de suiker op het werkblad en rol de deegrollen erdoor, zodat ze bedekt raken met suiker.

Verpak de rollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 170 °C (155˚ hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd het deeg in plakjes van 0,75 centimeter dik en leg die met wat tussenruimte op de bakplaat.

Bak de koekjes in 17-22 minuten goudbruin en gaar.
Laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.