Jullie weten allemaal hoeveel plezier ik kan beleven aan koude. Ja, vrouwtje Eetplezier is een echt wintermens. Schaatsen uit het vet. Dikke, wollen wanten aan en rollebollen maar in die sneeuw. Om vervolgens aan te schuiven in de kleumende rij voor de koek en zopietent.
Niet dus. Geef mij een behaaglijke omgeving, een boek, een pot thee. En temperaturen rond of boven 20 graden. Pas dan voel ik mij mens. Enfin, ik ga er niet langer meer over zeuren. Over een dag of twee is het leed weer geleden.
Geloof het of niet: zelfs een smakelijk ijsje voor consumptiedoeleinden is niet altijd aan mij besteed. Uitzondering is zelf gedraaid ijs en dan liefst met recepten van Kees Raat, dé ijsmeester van Nederland. Al zijn ijsrecepten zijn én bijzonder fijn van smaak én vanwege de nauwkeurige hoeveelheden altijd prima van consistentie. Dit walnoten-honingijs stond op ons Kerstmenu 2015.
Walnoten-honingijs
Ingrediënten:
40 gr walnoten
345 gr melk
25 gr melkpoeder
100 gr vloeibare honing
1 gr zout
35 gr slagroom
50 gr eidooier
10 gr druivensuiker
Bereidingswijze:
Rooster de walnoten in de oven op 150 graden.
Doe ze in een zeef en schud de losse schilletjes eraf.
Vermaal de noten direct na het roosteren tot ze helemaal gruis geworden zijn.
Je kunt de noten het beste vermalen in het bakje van de staafmixer, schud het bakje tussendoor een keer, zodat er niets aan de rand blijft plakken.
Meng het melkpoeder met het zout.
Voeg dit al roerende toe aan de melk in een pan, samen met de honing en de noten.
Verwarm het geheel tot 85 graden. Vooral niet laten koken!
Doe intussen de slagroom in een vuurvaste kom die je in een bak met ijskoud water zet.
Klop in een andere vuurvaste kom de eierdoor met de druivensuiker tot het helemaal fluffy en lichtgeel is.
Giet hier vervolgens een kwart van het mengsel van warme melk en noten bij en klop het geheel nog een keer door met de staafmixer of garde.
Giet vervolgens het mengsel met eierdoor en melk terug in de pan van de melkmix en zet het vuur hoger.
Blijf met een garde roeren en houd de temperatuur in de gaten.
Als het mengsel opnieuw de 85 graden heeft bereikt, giet je het bij de slagroom en roer je met een garde de compositie goed door.
Zorg dat het water niet bij je ijscompositie kan lopen!
Laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.
Dek het ijsmengsel daarna af met plasticfolie en zet het in de koelkast tot je het ijs gaat bereiden in je ijsmachine.
Vers gedraaid ijs is immers het lekkerste!
Bron: IJstijd – Kees Raat
Wat zien die ijsrecepten er heerlijk uit. Wil het graag proberen, maar waar koop je druivensuiker? Hoor het graag.
Groetjes, Esther
Hallo Esther, De meeste bio- of reformwinkels verkopen druivensuiker. Het is glucose in poedervorm en als zodanig verkrijgbaar. Ik meen dat Zonnatura ook bij AH staat.
Dank je wel Nell !!