Goed, het was het weekend waarop ik het aandurfde om mam een paar dagen bij ons in huis te laten verblijven. Zo zonder essentiële sociale contacten en gezien haar leeftijd (90) ook weinig ander vertier, wordt het leven er bepaald niet leuker op. Gelukkig blijft ze opgewekt en optimistisch over de toekomst. “Volgend jaar kunnen we misschien weer uit eten” en “zolang ik nu nog maar mijn potje kan blijven koken”. Wat is ze blij met de bezorgservice van meneer Appie! Zo hoeft ze niet naar die enge supermarkt. Oké, dat ze haar favoriete brood alleen ongesneden kan bestellen is wel even een nadeel, maar voor het overige vindt ze het een prima oplossing.
Zelfs als de koekjes in honderdduizend kruimels in hun verpakking zitten, dan nog vertelt ze me ‘s avonds tijdens ons dagelijkse telefoongesprek over de vriendelijke jongeman die alles bracht. “Het zijn altijd keurige, beleefde jongens”, oordeelt ze toegeeflijk. (Noot: Ik ben iets minder mild daarin, zeg mar gerust op het randje van kwaadaardig, vooral na de grootschalige storing van de bestelapp gisteren, waardoor mijn vaste bezorgmoment bijna kwam te vervallen). Terug naar mam. Zeven maanden vrijwel volstrekte isolatie doen iets met een mens. De hoogste tijd voor wat afleiding in het Zeeuwse. Redenen genoeg voor extra verwennerij en iets lekkers bij haar vertrouwde kopje groene thee.
Ik blader weer eens in het Britse Bakboek van Regula Ysewijn ofwel Miss Foodwise. Haar recepten kloppen stuk voor stuk en het authentieke karakter ervan, kan ik persoonlijk bijzonder waarderen. Bovendien heb ik verse, biologische walnoten in huis liggen. Dat ik die met een normale notenkraker niet openkrijg, mag de pret niet drukken: G wordt gebruikt als menselijke notenkraker en het bakken kan beginnen!
Het oorspronkelijk recept maakt melding van 2 ronde cakes met een laag botercrème ertussen. Een beetje zoals het Engels gebak betaamt. Veel opsmuk en tierelantijnen. Nu is dat niet mijn cup of tea en van mam ook niet. Ik geef de voorkeur aan eenvoud en smaak. En omdat deze koffiecake met walnoten uit Brits bakboek al bommetjevol zit met smaak, gebruik ik de helft van het recept. Eén cake dus, niks stapelen, niks crème ertussen smeren. Soms is simpel meer dan genoeg.
Koffiecake met walnoten uit Brits Bakboek
225 gr boter, kamertemperatuur
200 g rietsuiker
4 eieren
3 tl oploskoffie, opgelost in 1 el heet water, afgekoeld
snufje cacao en kaneel
snufje zeezout
2 tl bakpoeder
225 g bloem
75 g walnoten, grof gehakt
optioneel: extra walnoten, ter garnering
boter, om in te vetten
bloem, om te bestuiven
240 g boter, kamertemperatuur
400 g poedersuiker
2 grote tl oploskoffie opgelost in
1 el heet water, afgekoeld
Verwarm je oven voor op 180 °C (hetelucht 160) en vet twee ronde bakvormen van Ø 18-20 cm in. Bestuif ze daarna licht met bloem.
Voeg de eieren een voor een toe en klop het mengsel daarbij goed door na elk ei zodat het volledig opgenomen is door de massa alvorens het volgende ei toe te voegen.
Voeg het laatste ei toe met een theelepel bloem om te voorkomen dat het mengsel schift.
Roer de oploskoffie, de cacao, de kaneel en het zout erdoor.
Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft.
Meng de walnoten erdoor, verdeel het beslag over de cakevormen en strijk de bovenkant glad.
Plaats in het midden van je oven en bak 20-25 minuten. (Noot: ik had er echt de dubbele tijd voor nodig in mijn oven).
Mocht je de botercrème willen maken: dit is een gemakkelijke methode. Hierbij wordt de boter zachtgeklopt in een mixer tot deze wit ziet; dit is een belangrijke stap.
Vervolgens wordt de poedersuiker lepel voor lepel toegevoegd tot deze helemaal opgenomen is.
Tenslotte volgt de oploskoffie.
Mix de massa goed door tot de botercrème luchtig is.
Voor het samenstellen van de cake kies je de cake met de gladste bovenkant en deze leg je opzij.
Besmeer de andere cake met boterroom of gebruik een spuitzak met mondje om een leuk patroon te spuiten aan de zijkant van de cake.
Plaats de mooiste cake op de cake met boterroom en druk héél lichtjes aan.
Breng nu de botercrème aan op de bovenkant volgens het door jou gewenst motief. van de cake op de gewenste methode.
Bron recept: Brits Bakboek – Regula Ysewijn
0 reacties