Varkensschouder met honing en abrikozen

10 01 2021 | Engeland, Vleesgerechten | 2 reacties

Het is – gelukkig – helemaal niet zo dat ik vaak zit te smachten naar een stukje vlees, maar soms is de verleiding toch echt moeilijk te weerstaan. Met name wanneer ik in mijn Engelse kookboeken zit te bladeren; voor mijn geestesoog doemen dan lange tafels op waaraan de Britse burger zich te goed doet aan een overvloedige zondagse lunch. Knapperig varkensgebraad, roasted potatoes, Yorkshirepudding, dat soort dingen. Voedzaam, vullend eten om de eeuwige kilte die tussen de heuvels hangt te verdrijven. 

Mary Berry is voor mij niet alleen de Queen of Cake, maar tevens het toonbeeld van Engelse authenticiteit. Met haar onberispelijke kapsel, pastelkleurige kleding en onafscheidelijke parelkettinkjes heeft ze de allure van een echte Royal.  Tel daarbij op haar jarenlange ervaring op het culinaire vlak, zowel qua uitvoering als literair, en je hebt een heuse Pro te pakken. Ik zou álle recepten van haar wel willen maken en proeven. Graag deel ik vandaag dit recept voor zacht gegaarde varkensschouder met honing en abrikozen. Natuurlijk gebeurt dit in Engeland op een robuuste Aga, maar op mijn keramische kookplaat lukt het ook altijd prima! Het resultaat is heerlijk mals vlees met een zoet-kruidige smaak. 

Varkensschouder met honing en abrikozen

100 gr gedroogde abrikozen, liefst ongezwaveld
600 ml runderbouillon
2 teentjes knoflook
3 eetl olie
750 gr schouderkarbonade, in dobbelstenen van 2.5 cm gesneden
2 eetl vloeibare honing
1 grote ui, grof gesneden
1 middelgrote prei, grof gesneden
2 stengels bleekselderij, grof gesneden
1 theel komijn, fijngestampt
1 theel mixed spice * (zie noot onderaan)
2 theel gemberpoeder
zout en versgemalen zwarte peper
Optioneel: 50 gr gepelde pistachenoten
1 eetl verse koriander of peterselie, gehakt

Bereidingswijze:
Weeg de abrikozen af en doe ze ​​in een hittebestendige kom. 
Verhit de bouillon tot deze net kookt en giet dit over de abrikozen. 
Zet ongeveer 30 minuten opzij om te wellen.

Als de abrikozen zacht genoeg zijn, kun je ze samen met de helft van de bouillon (bewaar de rest) en de knoflook in een processor tot een gladde massa draaien. Bewaar dit in een schaaltje.

Verhit 1 eetlepel olie in een grote vuurvaste braadpan en voeg het varkensvlees toe.  Giet de honing erover en bak op hoog vuur tot het vlees overal goudbruin is.  (Mogelijk moet je dit in porties doen).  Verwijder het varkensvlees en zet apart.

Voeg de rest van de olie, de ui, prei en bleekselderij toe en bak enkele minuten op hoog vuur.  Bestrooi met komijn, gember en mixed spices en bak opnieuw. 
Voeg de abrikozenpuree, de achter gehouden bouillon toe. 
Breng op smaak met peper en zout, doe het varkensvlees terug in de pan en breng aan de kook.

Dek af met een deksel en breng over naar de voorverwarmde oven of laat ongeveer 1½ – 2 uur sudderen op de kookplaat, of tot ze gaar zijn.

Controleer de smaak en garneer optioneel met koriander of peterselie en serveer onmiddellijk met rijst of puree en een groene groente.

Bron: Family Sunday lunches – Mary Berry

* Mixed spices is een beroemde Britse kruidenmix dat al eeuwenlang wordt toegepast in zowel zoete als hartige toepassingen. Het is ​​vergelijkbaar met gingerbreadmix en heeft een warme, zoet-kruidige smaak. Over het algemeen bevat het kaneel, piment, nootmuskaat, foelie, kruidnagel, gember en koriander. Als je mixed spices niet in je kruidenkastje hebt, kun je het dus zelf gemakkelijk samenstellen door de diverse specerijen te mengen.

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Anna

    Met Mary Berry zit je altijd goed. Wat leuk te lezen dat ook jij fan bent.
    Dit gaan we maken!
    Hartelijke groet Anna

    Antwoord
    • nellnijssen

      Dit recept is zeker de moeite waard, Anna. Zelfs als flexitariër vond ik het heerlijk. Laat me even weten wat jij ervan vindt, als je het gemaakt hebt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.