Tomatatin. Je verzint het niet, een omgekeerde tomatentaart. Met ui, balsamico en venkelzaadjes. Een heerlijk vegetarisch gerecht.
Toevallig ben ik al van kindsaf aan dol op tomaten. Op de boterham, met een snufje suiker of zout. In de soep, met wortel, ui en geurige kruiden. En natuurlijk ook in de traditionele Italiaanse gerechten, zoals all’ amatriciana of de pizza. Toegegeven, ooit verkeerde de tomaat in een stevige identiteitscrisis, maar sinds de introductie van de Tasty Tom, de Roma en de zoete honingtomaatjes heb ik niets te klagen over deze rooie rakkertjes. Je dient als consument goed uit te kijken wat je koopt en vooral niet alles wat marketing-technisch op ooghoogte uitgestald staat, in je karretje te gooien.
In het boek Vlees noch Vis van Estée Strooker staat het recept van deze Tomatatin. Ik ben altijd huiverig van de combi tomaat – bladerdeeg. Voor je het weet zit je opgezadeld met een kleffe, zompige hap. Ik raad jullie aan kleine cherrytomaatjes te gebruiken. Die had ik niet in huis, dus gebruikte ik Romaatjes. Dan krijg je meer vocht, en dus moest het geheel een tiental minuten langer in de oven blijven. Daarna was alles dik in orde: krokante bodem, een zoete tomatenvulling met een hint van balsamico. En ook de knisperende venkelzaadjes combineren perfect in dit gerecht.
Tomatatin op de wijze van Estèe Strooker
Ingrediënten: (4 personen)
1 ui
60 gr boter
olijfolie
half bosje citroentijm
2 eetl honing
2 eetl balsamicoazijn
1 eetl venkelzaad
300 gr cherrytomaatjes
4 plakjes bladerdeeg
1 ei
5 takjes basilicum
Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui. Verhit 20 gr boter en een scheutje olie in de koekenpan en fruit de ui in 5 minuten.
Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Haal de ui uit de pan en bewaar voor later.
Ris de tijmblaadjes van de takjes en bewaar enkele takjes voor garnering.
Verhit de resterende boter en de honing in dezelfde pan en voeg een beetje zout, versgemalen peper, het venkelzaad en de tijmblaadjes.
Fruit dit alles in circa 3 minuten, tot de honing begint te karameliseren en de tijm lekker begint te ruiken. Voeg dan de balsamicoazijn toe en laat alles kort doorkoken.
Prik ondertussen in elk tomaatje een klein gaatje en rangschik ze in de pan tot hele pan gevuld is met tomaten. Zorg dat het plekje waar het kroontje heeft gezeten naar boven gericht is (straks is de bovenkant de onderkant).
Verspreid de gebakken ui over de tomaten en bestrooi alles met een beetje zout en versgemalen peper.
Bestuif het aanrecht met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een grote plak.
Bedek de pan met het deeg en vouw de randen een beetje naar binnen, om de tomaten heen.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Klop een ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee.
Bak de tomatatin circa 25-35 minuten in de oven. Laat hem circa 10 minuten afkoelen en draai hem met behulp van een groot bord om.
Garneer met de basilicum en de resterende citroentijm.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks