Home » Dagboek » Leesvoer » Estée Kookt recensie nieuw kookboek

Estée Kookt recensie nieuw kookboek

10 07 2018 | Leesvoer | 0 Reacties

Laat ik maar meteen beginnen te zeggen dat ik geen groot liefhebber ben van de Hollandse keuken. Het is me te saai, te fantasieloos. En dat die traditionele pieper ook nog steeds een glansrol blijft spelen, prikkelt mijn smaakpapillen ook al niet. U snapt het al: voor mij liever geen AVG’tje. Met excuses aan alle hardwerkende aardappeltelers.

Toen ik dan ook het nieuwste kookboek van Estée Strooker toegezonden kreeg met als ondertitel de nieuwe Nederlandse keuken, was ik supernieuwsgierig. Zou mijn kijk op de Hollandse Pot hiermee veranderen? Ik hoopte natuurlijk van wel.

Estée kookt is ronduit een prachtig boek. Fraaie vormgeving in combinatie met oogverblindende illustraties. Veel foto’s van de chef zelf ook, dat maakt het tot een persoonlijk document. Ik had altijd al een zwak voor deze jonge, enthousiaste chef. Haar combinaties zijn vaak verrassend en een fikse dosis lef is haar zeker niet vreemd. Ze heeft inmiddels twee restaurants in Arnhem: ’t Amusement en Slaatje Bla.

Zij is de stoere meid die haar hand niet omdraait voor het uitbenen van een half varkentje. Estée durft alles waar een behoudender collega zich niet zo snel aan waagt. Al helemaal niet in een kookboek, waar de letters onverbiddelijk zwart-op-wit staan en er geen weg terug is. 

Estée Kookt de nieuwe Nederlandse keuken

Een mens heeft bepaalde verwachtingen bij een kookboek met een ondertitel als deze. Fronsend bekijk ik dan ook het recept van geitenbout met kamille. Wat mag dit te maken hebben met de Nederlandse keuken? En de lamsnek met doperwtenpuree hoort die niet meer thuis in een kookboek over de Bitse keuken? Maismash met paprika en peterselie? Ik weet het even niet meer. 

Gelukkig staan er óók veel traditionele recepten in dit boek, zoals wentelteefjes, asperges met botersaus, winterse erwtensoep en onze alom befaamde boerenkoolstamppot. Van eenvoudig tot juist iets uitdagender. Maar veelal met een moderne, zij het soms soms wat ver gezochte, twist.  

Kortom: Estée Kookt bevat een scala aan recepten en zal je dan ook zeker inspireren. Of het ook daadwerkelijk een nieuwe Nederlandse keuken betreft, tsja, daar blijf ik voorlopig even over twijfelen. 

Titel:          Estée Kookt
Uitgever: Unieboek/Het Spectrum
ISBN:         9789000361496
Pagina’s:  222
Prijs:           € 22,50

Noot: Dit boek werd mij ter beschikking gesteld door Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum. Dit feit is niet van invloed geweest op mijn oordeel. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.