Op een ijskoude januarimaand In 1956 werd ik onder het tiende teken van de dierenriem geboren. De bijbehorende karaktereigenschappen werden niet direct zichtbaar, maar gaandeweg mijn kinderjaren begon men toch wel al redelijk snel in te zien dat het hier een klein Steenbokje betrof. Had ik eenmaal een plan of een doel voor ogen, dan was ik niet van plan dit zomaar op te geven.
Kleine Steenbokjes worden groot en al ben ik uitgegroeid tot een rasechte twijfelaar, een zekere eigengereidheid is mij ook niet vreemd. Er valt prima mee te leven, hoewel mensen in mijn omgeving daar soms weer heel anders over denken. Maar goed: alles heeft twee kanten in het leven, het glas is halfleeg óf halfvol. Ik kies vaak voor de laatste optie, dus kun je onwrikbare koppigheid ook positief interpreteren, zoals: een eigen visie hebben met duidelijke doelen en zonder omwegen eropaf. Geloven in jezelf, dat vormt wel beetje de rode draad in mijn leven. Eenmaal ingenomen standpunten nemen zo snel geen andere wending.
Zo komt het tussen mij en producten met een laffe, weeïge smaak en de textuur van doorgeroerd babyvoer, nooit meer goed. Banaan, vanillevla, spinazie, dat soort dingen. Ook met pompoen heb ik definitief de relatie verbroken. Dat gold tot voor kort ook voor de zoete aardappel. Te zoet, te wee. Dacht ik. En dan komt, na enkele gerechten met een mix van verschillende soorten groenten, toch het moment waarop ik mijn mening moet bijstellen. Deze hartige tartelettes worden in een muffinvorm gebakken en ik vond ze heerlijk. Echt waar. Zelfs een Steenbok laat de kat wel eens te lang in de boom zitten 😉
Tartelettes van knolselderij en zoete aardappel
Ingredienten: (4 personen)
350 gr knolselderij
250 gr zoete aardappel
sap 1/2 citroen
handvol fijngesneden salie, oregano of rozemarijn
4 eieren, losgeklopt
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
grof zeezout + versgemalen peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 200˚ (hetelucht 180˚).
Rasp de knolselderij en zoete aardappel grof. Dit kan ook in de foodprocessor, als je Het jezelf gemakkelijk wilt maken.
Meng met het citroensap om verkleuren te voorkomen.
Meng met schone handen de eieren, de kruiden en kaas door elkaar.
Breng op smaak met zout en een flinke draai van de pepermolen.
Vet een muffinvorm grondig in met wat olijfolie (of gebruik losse cups zoals ik) en verdeel het mengsel over de vormpjes.
Druk voorzichtig aan, zodat de bovenkant netjes vlak is.
Bak de tartelettes 35 tot 40 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Je voelt dan enige weerstand als je erop drukt.
Deze tartelettes zijn een prettig bijgerecht. Geef er een gevulde salade bij en een stukje gegrilde vis of kip en je hebt een gezonde, slanke maaltijd.
Bron: Home Made in de oven – Yvette van Boven
Lekker hapje. Ik vond ze warm heerlijk. Zoete aardappels had ik niet in huis, winterwortel wel. Dus selderij en wortel geraspt met een half theelepeltje suiker erbij……en ook nog een pietsie komijnpoeder.
Een creatieve oplossing, Yvonne! Recepten zijn slechts bedoeld als leidraad en een “uitwijk” zorgt vaak voor verrassende resultaten. Dank voor je reactie.