Op witte donderdag 2021 brengt Mark Rutte in hoogsteigen persoon verandering in dit alles. Nadat ik in de vroege morgen had gelezen dat het debat over zijn rol in de “Omtzigt-affaire” live te volgen zou zijn op tv, durf ik rond de klok van twaalf het knopje van mijn Samsung in te drukken. Mijn nieuwsgierigheid naar de afloop ervan, is op dat moment groter dan mijn discipline. En terwijl ik de neus van MP steeds verder zie groeien, de kuil waarin hij zich graaft dieper en dieper zie worden, kijk ik met groeiende verbazing naar dit slecht uitgevoerde toneelstuk. Wat een bizarre vertoning!
Wij allemaal snakken naar feestelijke vrijheid, naar een avondje theater, een reisje naar zonnige stranden om de achter ons liggende periode van onze verwelkte lichamen af te spoelen, een voortreffelijk etentje met vrienden of desnoods naar een onbezorgd samenzijn met familie, gewoon bij jou thuis. Niemand zit op dit moment te wachten op een smakeloze poppenkast zonder verfrissende plot. Want: ze dronken een glas, deden een plas en uiteindelijk bleef alles toch weer zoals het was.
Enfin, terug naar de meedogenloze waan van de dag. Waarop gegeten moet worden, excuus: waarop iedereen graag iets WIL eten. Omdat het inmiddels al laat was, zocht ik mijn toevlucht tot iets super gemakkelijks. Ook dit gerechtje komt van mijn nieuwe vriend vandaan. Een hartige tatin, een magnifiek idee, al zeg ik zelf. Zonder te liegen.
Tarte tatin van gekaramelliseerde witlof
4 stronkjes witlof, in vieren gesneden
1 eetl boter
2 eetl suiker
3 takjes verse tijm
4 velletjes bladerdeeg
1 ei
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220˚ C (200˚ C hetelucht)
Stoof de witlof aan in boter.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Voeg 2 eetl suiker toe.
Snijd verse tijm fijn en voeg toe.
Laat de witlof na het bakken goed uitlekken op keukenpapier.
Leg er ook een keukenpapiertje bovenop.
Voeg water toe aan de karamel en laat dit uitbruisen.
Smeer de ovenschotel in met de karamel en vul die met de witlof.
Leg de velletjes ontdooide bladerdeeg bovenop de witlof. Probeer ze zo min mogelijk over elkaar te leggen, maar wel goed tegen elkaar. Stop de zijkanten zorgvuldig in.
Meng een eidooier met de resterende karamel. Strijk het bladerdeeg ermee in.
Laat de tarte tatin 20 minuten bakken in de oven tot hij goudbruin is.
Bron: VTM Koken
0 reacties