Home » Recepten » Quiches en pizza's » Hartig taartje met ricotta en paddenstoelen

Hartig taartje met ricotta en paddenstoelen

16 01 2018 | Quiches en pizza's | 2 reacties

Toen ik deze morgen duf en slaperig mijn ogen opensloeg, had ik nog geen benul in welke dag ik leefde. Wat ik wél meteen wist, was wat ik die avond zou gaan eten. Een hartige taart met ricotta en paddenstoelen. Da’s toch knap bijzonder, zeg nou zelf?

Enfin, hiermee is mijn persoonlijkheid ook meteen weer aan het volk getoond. Ik kan niet ontkennen dat dergelijke gedachten niet meteen een hoog gehalte aan intellectuele vermogens doet vermoeden, maar zoals een stemmetje vanuit de diepste krochten van mijn half-vergane Rooms Katholieke bewustzijn prevelt: gelukkig zijn de onnozelen van geest. En zo is het maar net.

Terug naar de gedachte. Gisteren had ik een fikse portie gemengde paddenstoelen gekocht. Shii-takes. Cantharellen. Oesterzwammen. En die blauwe stinkerd, waarvan ik telkens de naam vergeet. In mijn hoofd zat een hartig taartje met genoemde kabouterhuisjes. Plus een handvol spinazie en een ricottamengsel als minder vette liasion.

Het taartje bleek prima te hachelen. Lekker zelfs! Door ricotta te gebruiken en slechts 1 ei, werd het geheel minder log als bij de gebruikelijke quiches. Persoonlijk vind ik dat stukken plezieriger eten.

Hartig taartje met ricotta en paddenstoelen

Ingrediënten:
Voor het deeg:
300 gr bloem
150 koude boter, in blokjes
snuf zout
1 eidooier
5-6 eetl melk of water

Voor de vulling:
500 gr cantharellen of gemengde paddenstoelen
40 gr boter
peper en zout
100 gr spinazie, grofgehakt
1 ei, losgeklopt
snufje cayennepeper
150 gr ricotta

Bereidingswijze:
Meng de eerste vier ingrediënten totdat het deeg eruitziet als grof zand. Voeg dan de dooier toe en een paar eetlepels melk of water tot het deeg samenkomt. Vorm er een platte bol van en pak het in.
Laat het 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180˚.

Bak in een koekenpan de zorgvuldig schoongemaakte paddenstoelen enkele minuten in de boter mooi goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout.
Schep de spinazieblaadjes er op het laatst door, zodat ze slinken.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
Vet een quichevorm (Ik had een langewerpige) in met boter.
Leg het deeg erin, de randen mogen er best overheen hangen.
Prik de bodem in met een vork.

Meng de bloem met het ei, de cayennepeper, ricotta, peper en zout.
Verdeel de vulling over de bodem en schep daarbovenop de paddenstoelen met de spinazie.
Vouw het overtollige deeg er gerust overheen, maar laat het midden wel grotendeels open.

Bak de taart circa 35 minuten in de oven.
Dien warm of koud op met een frisse salade erbij.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

 1. Angelika

  Ooh, ziet er supergaaf uit! 🙂

  Antwoord
  • nellnijssen

   Ga je het maken, Angelika? Laat me dan gerust weten hoe het gesmaakt heeft.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.