Home » Recepten » Soepen » Spruitjessoep met spek en croutons

Spruitjessoep met spek en croutons

15 01 2012 | Jeroen Meus, Soepen | 3 reacties

Er zijn vast veel kwalijker zaken te verzinnen in het leven dan grote spruiten (diameter: ten minste 35 mm) te moeten aanschouwen, maar toch vind ik dit zeker een potentiële kandidaat voor een nr. 1 notering in de ranglijst der meest armoedige verschrikkingen van het bestaan. Om over spruitjessoep nog maar te zwijgen.

Petroleumbollen noem ik ze. Geen idee waarom eigenlijk. Maar het doet denken aan vochtige portieken, kris-kras door de kamer gespannen waslijnen met gekreukte houthakkersoverhemden en stinkende, walmende kachels. Kortom: treurigheid ten top. Troosteloos als een uitgeput Duracell-konijntje.

Spruitjes als kanonskogels dus. Die ik, omdat ik zo nodig een Biologisch Groentepakket moest, óók nog eens van zijn steel (stengel? stam?) af moet rukken, weiger ik te eten naast mijn aardappelen. Hoe diep kan een mensch zakken? Sorry, mam. Ja, ik weet het, in de oorlog en in Afrika …..

Gelukkig bracht Jeroen Meus opnieuw uitkomst. In de vorm van een elegant ogende spruitjessoep. In tegenstelling tot zijn recept heb ik geen spruitenblaadjes apart gehouden voor de garnering. Die decadentie gunde ik ze niet 😉 Uiteraard was wel het spek en de croutons aanwezig. Desondanks kan ik jullie melden dat het niet mijn soep wordt. De smaak (en de geur) van lang gekookte spruiten blijft als een ondoordringbaar waas om deze soep hangen. Ik voel me even buitengewoon armoedig nu.

Spruitjessoep met spek en croutons

Ingrediënten:
voor de soep:
3  l kippenbouillon
1 kg verse spruitjes
1 grote aardappel
4 uien
1 teentje look (naar smaak)
enkele blaadjes laurier
enkele takjes tijm
steeltjes van peterselie
300 g gezouten spek (stuk of voorgesneden blokjes)
boter

voor het garnituur:
bicarbonaat
6 sneetjes wit  brood
boter

voor de afwerking:
peper
zout
nootmuskaat

Bereidingswijze:
de soep:
Neem het stuk spek, snij het zwoerd eraf en verwijder mogelijke stukjes kraakbeen.
Snij het gezouten spek in blokjes of reepjes. Uiteraard kan je ook voorgesneden spekblokjes gebruiken.

Neem een braadpan, zet ze op een stevig vuur en smelt er een klein klontje boter in.
Bak de spekblokjes krokant. Laat het braadvet niet verbranden.
Zeef de krokante stukjes spek uit het braadvet en giet dat vet in een ruime soepketel. Zet de spekjes even opzij.

Spoel de spruiten en maak ze schoon.
Verwijder de buitenste blaadjes (voor zover nodig) en snij het steelstukje bij. Snij vervolgens de spruitjes in grove stukken.
Verzamel ook een kleine portie individuele spruitblaadjes, want die gebruiken we later om de soep te garneren. Zet de blaadjes even opzij.

Pel de uien en snij ze grof. Snij de gepelde look in stukjes.

Verhit de soepketel met spekvet op een matig vuur en stoof er de stukken ui en look in.

Voeg na een paar minuten de versneden spruitjes toe en stoof ze mee. Roer de groenten regelmatig om.

Schil de aardappel en snij de knol in stukjes. Laat ook die enkele minuten meestoven.
Gebruik een eindje keukentouw om de tijm, de laurier en de peterseliestelen samen te binden tot een bouquet garni. Doe het kruidentuiltje in de soepketel.

Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten en laat de soep 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.

het garnituur

Intussen kan je de spruitblaadjes afwerken. Breng een potje met water aan de kook en doe er een snuif bicarbonaat in. Het bicarbonaat zal ervoor zorgen dat de blaadjes hun grasgroene kleur behouden.
Dompel de losse blaadjes van de spruiten 30 seconden onder in het kokende water.

Giet ze dan af door een zeef en spoel de blaadjes onmiddellijk onder koud water. Laat de blaadjes uitlekken en zet ze opzij.
Snij de korstjes van de sneetjes (toast)brood en snij het brood vervolgens in dobbelsteentjes.
Smelt een klontje boter in een braadpan en bak de stukjes brood goudbruin krokant op een matig vuur. Laat de croutons rustig kleuren en schud ze regelmatig even op.
Laat de croutons uitlekken op een vel keukenpapier.

afwerking:
Als de soep voldoende gekookt heeft, vis je het bouquet garni uit de pot.
Zet de staafmixer erin en mix de soep glad.
Proef en kruid de soep met peper, zout en (naar smaak) wat nootmuskaat.
Doe de spekjes in een soepterrine en schenk er de warme soep overheen. Voeg ook de geblancheerde spruitblaadjes toe en werk het gerecht af met de broodcroutons.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

  1. Life is sweet!

    nog een nieuw recept 😉 het moet lekker zijn met die tijm.
    spruitjessoep is heerlijk, maar dit recept is weer iets verrassend. Dank je wel

    Antwoord
  2. MyriamC

    Ha! Jeroen is zelfs bij de Noorderburen populair. Hier staat de spruitjessoep later deze week op het menu. Het leek mij wel een smakelijk soepje. De geur, tja, die nemen we erbij.

    Antwoord
  3. eric

    Geweldig leuk idee, ga het zeker eens proberen, ik zou geloof ik voor de spruitjes de kooktijd zo kort mogelijk houden, vooral als je er toch nog eens met staafmixer doorgaat.
    Bedankt voor het recept.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.