Plaattaart met geroosterde butternut pompoen en feta

28 11 2021 | Quiches en pizza's | 0 Reacties

Wie had er nog verwacht dat vrouwtje Eetplezier zich, na haar dramatische avonturen (en het daarop volgende definitieve afscheid) met/van de pompoen, zich ooit nog zou verbinden aan dit herfstige vruchtje? Ik ben wel de laatste die in dit sprookje wilde geloven. En toch kruipt mijn culinaire nieuwsgierigheid wederom een kant op die ik nevernooitnie had verwacht. 

Het begint allemaal weer bij Jamie. Good old mr Oliver. Op televisie jongleert hij opnieuw met een aantal producten die hij vervolgens assembleert tot een kruidige schotel. Mijn interesse is gewekt. Zou het dan toch kunnen? Is het echt denkbaar dat de combi pompoen en harissa tot een verrassende smaaakexplosie leidt? Ik besluit mijn relatie tot de pompoen (door mij steevast aangeduid als pomponio) nog een aller- allerlaatste keer nieuw leven in te blazen door te doen wat Jamie ook doet. Na het snijden (wat steeds weer een hachelijke expeditie opvoert) de gele rakker een weldadige scrub geven met het genoemde Oosterse mengsel. Om alles daarna een klein uurtje te roosteren in de oven.

Nieuwsgierig naar het resultaat probeer ik na dertig minuten een voorzichtig hapje. Verhip zeg: nog niet eens zo slecht. Pomponio en harissa zijn beste maatjes, al zeg ik het zelf. Ik verzin ik er nog wat onder- en bovenop en voila, vrouwtje Eetplezier schoffelt onbevangen de ooit door haar zo vermaledijde pompoen naar binnen. 

Een beetje van Jamie en een beetje van mezelf dus. Drie hoeraatjes voor ons samen. Ready steady … cook!

Plaattaart met geroosterde butternut pompoen en feta

Ingrediënten: 
1 bio butternut pompoen (je zult hiervan waarschijnlijk overhouden)
2 grote eetlepels harissa
2 rode uien, in ringen
100 gr feta
3 takjes verse tijmblaadjes
4 plakjes bladerdeeg

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180˚C (hetelucht).
Een butternut hoef je niet te schillen. Da’s alvast een groot voordeel.
Halveer hem, schraap de pitten eruit en snijd er vervolgens 5 cm grote dobbelstenen van.
Verdeel de harissa tezamen met 1 eetl olijfolie en een snuf zeezout en zwarte peper over de pompoenblokjes en wrijf alles zorgvuldig in. 
Verspreid de pompoenblokjes over een gietijzeren braadslede. Gietijzer zorgt voor betere geleiding van warmte, waardoor een intenser geroosterd effect ontstaat.

Ontdooi vier plakjes roomboter bladerdeeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant met 1 mm over elkaar heen.
Rol de overlappingen een beetje platter.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Verhoog de oventemperatuur naar 210˚C (hetelucht).
Bak de uien tot ze zacht en glazig zijn.
Snijd de afgekoelde pompoenblokjes in iets kleinere stukjes en leg deze op het deeg. Laat 1 cm vanaf de rand vrij.
Strooi de gebakken ui en tijmblaadjes erover.
Verbrokkel de feta eroverheen.
Maal er nog wat extra zwarte peper over en besprenkel met olijfolie.

Bak de plaattaart 20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudgeel is.



print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.