Home » Recepten » Zoetigheid » Ontbijtrepen à la Jamie Oliver

Ontbijtrepen à la Jamie Oliver

9 03 2016 | Jamie Oliver, Zoetigheid | 0 Reacties

Mensenkinderen, ik was weer eens helegaar het padje kwijt deze week. Volledig verblind door Jamie’s stralend witte lach op de cover van zijn Superfood, denk ik even de afgebeelde ontbijtrepen op blz 48 zelf te moeten maken. Gewoon, omdat een mens denkt dat-ie niet zonder kan. En omdat ze zo übergezond zouden zijn. Laag glycemische waarde en zo. Allemaal prietpraat, ik had met mijn 60 jaar eetervaring beter moeten weten. Alles waar über voor staat, getuigt van opgeklopte moderne onzin.

Toen de reepjes eenmaal gebakken waren en ik er vol verwachting meteen eentje op wilde snoepen, was het snel gedaan met de pret. De smeuïge, zoete, krokante lekkernij die ik voor ogen had, bleek een mondvol droog parkietenvoer te zijn, waar geen smaak of kraak aan te beleven viel. Holy Mozes, waar was ik aan begonnen? Enfin, voor alle superfoodfreaks onder jullie, deel ik tóch maar even het recept. Misschien heb ik een volstrekt verward interpretatievermogen wat Superfood betreft. Ik hoor het graag van jullie.

Overigens heb ik de hele mikmak opnieuw tot kruimels gewreven, er flink wat honing over gegoten en in een bakblik tot goudgele granola laten bakken. Het blijft een veredeld soort zangzaad, maar iets beter te verteren.

Welgemoed ging ik aan de slag met het verzamelen van alle ingrediënten. Van NoCandy had ik een aantal zakjes gedroogd fruit gekregen om uit te proberen. De smaken ananas en banaan smaakten best lekker, zo uit het zakje.

Ontbijtrepen à la Jamie oliver

Ingrediënten (voor 12 repen)
100 gr ongezouten, gemengde noten (hazelnoten, walnoten, pecannoten o.i.d.)
50 gr gemengde zaden en pitten (maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, pompoen- of zonnebloempitten)
100 gr gedroogd fruit (ananas, bessen, vijgen, abrikozen o.i.d.)
1 theel gemberpoeder
1/2 theel kurkuma
1 sinaasappel
2 rijpe bananen
1 eetl vloeibare honing
185 gr havermout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 190 graden.
Pulseer de noten, zaden, het fruit en de specerijen met de fijngeraspte schil van de sinaasappel in een keukenmachine en doe het in een kom.

Pel de sinaasappel en hak de losgehaalde partjes met de gepelde banaan ook fijn in de machine.
Giet dit laatste mengsel in een maatbeker, schep er de honing bij en vul de beker tot 500 ml aan met water.

Breng het mengsel in een pan op matig vuur aan de kook en roer er met een spatel de havermout en het notenmengsel door.
Blijf 5 minuten roeren, kloppen en prakken, totdat het zetmeel uit de havermout vrijkomt en de boel flink kleverig wordt.

Giet het mengsel in een vierkant bakblik van 25 cm met anti-aanbaklaag.
Strijk het oppervlak glad en snijd het bovenste laagje alvast in 12 gelijke reepjes, zodat je de later gemakkelijk kunt breken.

Zet het blik 45 à 50 minuten onder in de oven tot de koek goudbruin en gestold is.

Laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen en leg hem vervolgens op een rooster.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.