Home » Dagboek » Top producten » Mijn ontdekkingsreis door het landschap van de cider

Mijn ontdekkingsreis door het landschap van de cider

17 01 2022 | Drankjes en cocktails, Top producten | 4 reacties

Recentelijk las ik het boek “Sinds ik niet meer drink” van de Vlaamse presentatrice/zangeres Evi Hanssen. Na een leven lang dagelijkse alcoholmomentjes, zette zij radicaal de verslavingsknop om. Vanaf dat moment zou geen druppel alcohol haar glas nog raken. Niet omdat ze zichzelf nu direct zag als iemand met een drankprobleem, maar toch …. er viel altijd wel iets te vieren, waarbij een fles ontkurkt werd. 

In huize Eetplezier spreken we elkaar ook af en toe vinnig toe. “Morgen geen alcohol” en “We kunnen heel goed zonder dat glaasje”. Heel soms resulteert dat inderdaad in een alcoholvrije dag, maar veel vaker schenken we rond de klok van vijf onze glaasjes weer monter vol. Enfin, ik ben Evi Hanssen niet en houd mezelf voor dat ik al he-le-maal geen onwillige verstandhouding heb met drank. Sterker nog: het geeft aan het saaie bestaan in deze geïsoleerde tijden ten minste nog een heel klein beetje kleur. Na ons dagelijkse glaasje voelen G en ik ons nét iets minder sikkeneurig, c.q. bedrukt als eerder op die dag. 

Cider is een drank die ik natuurlijk wel ken van naam, maar nog niet tot het vaste assortiment van onze alcoholica behoorde. Behalve dat het gemaakt wordt van appels valt er nog heel wat meer over te vertellen: door de herkomst van de appels en het gistingsproces kan een cider resulteren in droog of zoet, toegankelijk of moeilijk, stil of sprankelend, licht of zwaar, verfrissend of verwarmend en alles wat daartussenin zit. Daarom vroeg ik aan de eigenaar van het bedrijf Sterk te Amsterdam (waar ik de cider bestelde) of hij me een kleine selectie wilde sturen van vijf verschillende ciders. Overigens gewoon betaald, dat u niet in de veronderstelling verkeert dat het appelsap mij werd aangeboden.

Ik stel deze veredelde appelsapjes aan jullie voor. Van links naar rechts:

Aspall premie cru cider

Aspall is een lang gerijpte cider, waardoor het een hoger alcoholpercentage krijgt. Heerlijk fris en bruisend, met een droge afdronk en een bloemig aroma. Zacht ook. Drinkt als een goede prosecco, een echt zomers drankje om heerlijk van door te drinken. Ik gaf deze cider een 8+.

Strongbow cider

Dit is de meest favoriete cider van Engeland. Een beetje als onze Heineken onder de bieren. Door de mix van bitterzoete ciderappels, geteeld en geperst in Herefordshire, is Strongbow een authentieke cider. De ultieme dorstlesser met een fris-pittige nasmaak. Wel een beetje gewoontjes. Ik gaf deze cider een score van  7,5.

Magners Irish cider

Magners Irish Cider is een waar succesverhaal. In minder dan 10 jaar groeide het aandeel in de biermarkt van 2,8% tot meer dan 10%. Magners wordt geëxporteerd naar ruim 50 landen wereldwijd en blijft nog altijd gestaag groeien. Deze cider is een allemansvriend in de goede zin van het woord. Hj is minder droog dan de Engelse varianten en daarom veel toegankelijker voor het Nederlands publiek. Heerlijk fruitig van smaak met een heldere lichtgele kleur. Opnieuw een heuse doordrinker. Deze cider krijgt van mij een 8.

Bear Nederlandse cider

Dit is een cider van Nederlandse bodem. Op landgoed Beerze in Overijssel wordt een mix van zeven soorten appels geplukt. Na de pluk in het najaar worden de appels eerst geperst, vervolgens vergist en gerijpt, tot slot worden ze in het voorjaar geblend en gebotteld. De smaak ontstaat door een uitgebalanceerde mix van de appelrassen: zowel zuur, zoet als bitter (zegt de producent). Persoonlijk vond  ik de smaak ervan niet echt aangenaam, een beetje licht-bittere ondertoon. In het glas oogt de cider enigszins troebel en de kleur is ook donkerder dan van de andere soorten. Ook de geur vond ik niet prettig, een beetje een …. uh …. putlucht.  Deze cider krijgt van mij het cijfer 5.

Dunkertons Dabinett organic cider

De bitterzoete Dabinett-ciderappel is een van de meest bekende variëteiten en staat hoog aangeschreven voor het produceren van een cider met een vol en tanninerijk karakter. Heel vaak is Dabinett de hoeksteen van zgn blended ciders, maar als cider van een enkele variëteit proef je pas écht de onderscheidende kenmerken van zo’n belangrijke ciderappel. Tikkie stroef in de mond, sappig met een volle smaak en vooral: cider zoals cider bedoeld wordt. Als ik een vergelijking mag maken met wijnen, dan zeg ik: Dunkertons Dabinett is de negroamaro onder de ciders. Van mij krijgt hij een 9, omdat ik de authenticiteit en ambachtelijkheid terug proef in dit appelnatje.

Maar goed, dit alles is nog steeds mijn persoonlijke smaak. Als je, net als ik, altijd op zoek bent naar onbekende smaken, ga dan vooral zelf eens een flesje proeven! Vergeet voor altijd het nep-spul, zoals Apple Bandit, dit heeft helemaal niets met echte cider te maken en is in feite gewoon een soort limonade.  

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

 1. MyriamC

  Ik vind alleen de zoete ciders lekker. We nemen ze altijd mee uit Franrkijk. Vorig jaar nog wat flessen ingeslagen. Ook in dat assortiment is er een enorm smaak-, kleur- en geurverschil.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Franse ciders wil ik ook nog eens proberen, ze schijnen verfijnder te zijn dat de Britse of Ierse soorten. Zoet heeft niet direct mijn voorkeur, maar als je het niet probeert, weet je het niet (zei mijn oma altijd).

   Antwoord
 2. Mevrouw Niekje

  Leuk om te lezen! Ik herinner me een Cider proeverij in de omgeving van Maidstone, Kent, Engeland in 2015. Daar hebben ik hele lekkere gedronken maar ik weet helaas geen namen meer. Het waren allemaal lokale brouwsels. Ik ga zeker nog een keer terug want ik heb daar lieve vrienden wonen. Nog even de pandemie uitzitten!

  Antwoord
  • nellnijssen

   Wat leuk om te horen dat jij lokale ciders hebt gedronken! Dat is, zoals bij wijn, toch altijd de meest fijne ervaring: dichtbij de producent en vers van de pers. Teruggaan naar die plek is misschien nog wel het mooiste van alles, vooral als je er mensen kent. Volgens de geleerden is de pandemie stilletjes aan het uitdoven, dus wie weet kun je snel overvaren!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.