Home » Dagboek » Top producten » Global messen

Global messen

31 08 2012 | Top producten | 9 reacties

O, het is puur genot om paprika’s, aardappelen of tomaten te snijden met mijn Global messen. Alsof ik door zachte boter snijd. Sinds een jaar ben ik verknocht aan deze Japanse messen.

In de loop der jaren is mijn bestand aan goed keukengereedschap aardig uitgedijd. Begon ik ooit met aardappelschilmesjes van de Hema en een pan van de Blokker, na talloze diepe sneeën in diverse vingers en voedsel dat alleen door hardnekkig schrapen van de panbodem kon worden losgemaakt, weet ik dat goed gereedschap mij veel ellende kan besparen. Een bot mes is zelfs aanzienlijk gevaarlijker, omdat je bij het gebruik daarvan kracht moet gaan zetten, waardoor je de controle kwijtraakt. Daarbij maken scherpe messen, als het dan toch fout gaat, mooiere wonden die sneller genezen.

Eerder had ik voornamelijk Duitse messen in mijn messenblok: Zwilling, Goldhamster, het brutale en het vlijmscherpe Molenmes Lignum 3, dat zo lekker gaat roesten als je het niet met uiterste precisie droogwrijft.

Global messen

Enfin, nu dus voor het betere hak- en snijwerk de Japanse messen van Global. Ze zijn lichter in de hand én van harder staal gemaakt. De messen worden gesmeed en zijn vervaardigd uit het gepatenteerde “CROMOVA” staal. Deze staalsoort met een hardheid van 56 – 58 Rockwell garandeert weinig breuk en is zo goed als roestvrij. Geen flexibel lemmet dus, waarmee je snel even een teentje knoflook fijn wrijft. Een beetje liefkozend behandelen kan geen kwaad, een beetje zoals je een baby vasthoudt. Met handen, die zacht doch vaardig doen wat ze moeten doen.

Geen houten heft ook; een bijkomstigheid die ik uiterst plezierig vind. Het handvat voelt heerlijk koel aan, terwijl je toch een behoorlijk inspannende bezigheid aan het verrichten bent. Tel daarbij op hoe dicht je naast pannen met borrelende of sissende inhoud kunt staan en de zweethandjes zijn geboren!
Bovendien is de handgreep door zijn kuiltjesprofiel antislip.

Global messen zijn geslepen onder een hoek van 15 – 17° waardoor een langere scherpte dan een traditioneel Europees mes is gewaarborgd. Dit vraagt weinig slijpwerk, ook een groot voordeel!
Nu ben ik toevallig voorzien van kleine knuistjes, dus voor mij geen vervaarlijke koksmessen, maar altijd zgn officemessen (het kleinere zusje van het koksmes). Met het exemplaar rechts op de foto snijd ik witlof, kleine kooltjes, courgettes e.d.. Het linker exemplaar is voor de uien, paprika’s en paddenstoelen.

Ik gok erop dat jullie niet allemaal mijn mening delen en verliefd zijn op gereedschap van geheel andere makelij. Kom op, vertel, ga de strijd aan, overtuig me, kom met argumenten, deel je passie  …… ik wil heel graag van je horen waarom jij de voorkeur geeft aan iets heel anders. Laat ons de strijd aangaan, desnoods met het mes op tafel ;-)).

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

9 Reacties

 1. Johanna

  Ik deel je passie voor Global. Groet johanna

  Antwoord
 2. anne

  Ik droom van degelijk keukengerei maar helaas deelt mijn portemonnee mijn dromen voorlopig niet :))

  Maar nu heb ik outletsites ontdekt waar ze regelmatig keukengerei aanbieden tegen flink gereduceerde prijzen. Er is dus nog hoop voor deze would-be keukenprinses 🙂

  Antwoord
 3. Nell Nijssen

  Maar, Anne, mijn enthousiaste verhaal ten spijt, blijft het wel zo dat ik zelfs met een oven van de aller-allerbeste kwaliteit geen fatsoenlijke taart kan bakken. En wat ik allemaal uit jouw handen zie komen aan overheerlijke baksels, geloof me maar, die handjes zijn het meest belangrijke “gereedschap” dat er bestaat. Ook niet te koop, helaas …..

  Antwoord
 4. Es

  Ooooh! Wat ben ik kansloos wat betreft merken. Mijn favoriete messen heb ik met zegels gespaard… Wel Hollands toch?

  Antwoord
 5. PaulO

  Mijn messen zijn een allegaartje van gekregen messen of met een messenblok meegeleverd. Maar ik droo van eens een 2-tal echt goede messen te bezitten (o.a een Santoku van nipponblades of zo …)

  Antwoord
 6. Nell Nijssen

  @Es, jij, kansloos??? Jij, met je tomeloze energie, je mooie kinderen, je hartveroverende Pumbaa en je giga-hoeveelheden voedsel. What’s in a knife ….
  @Paul, blijven dromen! Heb ik ook lang gedaan en op een goed moment komt er een droom uit. (Er liggen er overigens nog een paar op de schappen, waar ik ondertussen de moed bij heb verloren 😉

  Antwoord
 7. Femke (Smaakmaakster)

  Ik ben ongelofelijk gehecht aan mijn Solicut messen. Of ik je van je Globals af kan praten, ik denk het niet. Volgens mij is het ook een kwestie van gewenning. Als ik een ander mes vast heb, moet ik zó wennen aan gewicht, materiaal, vorm en scherpte. Ik neem mijn mes dus overal mee naartoe (ja, hij gaat ook mee op vakantie).

  Antwoord
 8. Anonymous

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.