Al bijna 10 dagen lang hebben G en ik heel traditionele maaltijden gegeten. Enerzijds omdat de puf ontbreekt om culinaire toestanden uit te halen en anderzijds omdat er nu eenmaal een beperkt aantal uren in een dag zitten. Soms dient men nu eenmaal creatief om te gaan met het fenomeen tijd.
Ook vandaag staat er in de middaguren weer van alles op de planning. Dat weerhoudt me er nu echt niet langer van om een pittig bordje anders-dan-anders op tafel te willen zetten. Dan is een gerecht als deze massamancurry ideaal. In de morgen kun je alle voorbereidingen treffen en in de avonduren hoef je alleen nog maar rijst te koken, aangevuld met wat groente.
Ik kwam het recept voor deze massamancurry met biefstukreepjes tegen in De Grote Kleyn van Onno Kleyn. Natuurlijk verschillen alle curry’s van elkaar, zoveel windstreken, zoveel smaken, maar dit leek me een aardige mix van alles. Met als belangrijkste element – voor mij dan – het zelf maken van de kruidenmix. Geen pakjes of zakjes dus. Kwestie van gewoon even in je kruidenverzameling neuzen of naar de toko te snellen.
Het resultaat is een heerlijk, pittig gerecht met de frisse toets van citroen en kardemom. De foto die ik er van maakte, was heel wat minder geslaagd. Met de beste wil van de wereld zal niemand daar vrolijk van worden. Dus heb ik mijn toevlucht gezocht tot een stockfoto. En ja, dan heb je een prachtige compositie en tevens wat ruis op het kiekje. Eigenlijk zoals het echte leven ook wel is: fraai aan de oppervlakte, maar als je iets scherper kijkt, zie je toch wat venijnige haarscheurtjes. Ik kan daar mee leven. Jullie ook?
Massamancurry met biefstukreepjes
Ingrediënten:
350 gram biefstuk
2 Spaanse pepers, in stukken
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel gemalen koriander
1 theelepel kaneel
1 theelepel kardemompoeder
1 eetlepel kurkuma
1 ui, grof gesneden
3 tenen knoflook
1 eetlepel suiker
6 eetlepels olie
1 blik kokosmelk (400 ml)
50 gram geroosterde pinda’s
5 blaadjes citroenblad (optioneel, toko)
3 aardappels, in blokjes
sap van 1 limoen
3 eetlepels Thaise vissaus
Bereidingswijze:
Snijd de biefstuk aan zeer, zeer dunne plakjes.
Draai de pepers (met zaad voor pittig) met de specerijen, ui, knoflook, suiker en olie in of met een machine tot prut.
Fruit het mengsel een minuut of 3 aan in een braadpan of wok.
Voeg dan de kokosmelk, pinda’s, citroenblad en aardappelen toe, en zo veel water dat de aardappelen bijna onder staan.
Laat zachtjes koken tot ze beetgaar zijn, in een klein kwartier.
Roer er dan de biefstuk door en schep om tot de rauwe kleur ervan verdwenen is.
Breng op smaak met vissaus, zout en limoensap.
Eet met rijst en wat gemengde groenten.
Bron recept: De Grote Kleyn – Onno Kleyn
0 reacties