Voor mijn eigen gemoedsrust is het vele malen beter als personen om me heen nooit de term “gemakkelijk” laten vallen. Dat is waarschijnlijk omdat er een enorme diversiteit aan interpretaties te verzinnen is bij dit woord. Wat voor de één appeltje-eitje is, is voor de ander een klus van jewelste. En andersom.
Zo draai ik mijn hand niet om voor het snel en vaardig opstellen van een zakelijke brief. Als vanzelf tik ik zin na zin weg, zonder op te hoeven kijken of na te moeten denken. In minder dan een kwartier gepiept, terwijl ik toch echt mensen ken die er – zwaar zuchtend en zwetend – enkele uren voor nodig hebben.
Enfin. Tot zover de zelfverheerlijking. De oplettende lezer snapt het natuurlijk allang: vrouwtje Eetplezier heeft ook haar zwakke kanten, welke ze nu tentoon gaat spreiden. Let op!
Kneden, roeren, mixen, bakken …. ik kan het met de beste wil van de wereld niet als “gemakkelijk” omschrijven. Ik mis iets wat mij zelfverzekerd maakt als er eenmaal een kleverig deegje aan mijn handen plakt. Bijna onmiddellijk begin ik te transpireren en uitvluchten te verzinnen. Verstandige lieden zeggen dan: houd je verre van dit soort situaties, dan is er weinig aan de hand. Maar goed, als dan een willekeurig persoon blijft volhouden dat het maken van madeleines zooooo easy-peasy is, dan komt de doorbijter in mij boven. Een beetje volwassen meid geeft niet snel op, laat zich niet in de luren leggen. Zoiets.
Allerlei recepten doorgebladerd. En toch maar op safe gespeeld door te kiezen voor een recept van good old Cees Holtkamp, Neerlands trots op banketbakkersgebied. Wat overigens niet direct de garantie geeft dat alles “gemakkelijk” gaat. Het amandelpoeder liet zich niet simpel zeven en het beslagje liep de spuitzak uit, ver voordat mijn hand eenmaal boven de vorm aangeland was. Uiteindelijk is het resultaat qua smaak en vorm helemaal niet slecht te noemen, dus steek ik tevreden een pronte veer in mezelf.
Madeleines naar recept van Cees Holtkamp
Ingrediënten
90 gr amandelpoeder
60 gr fijne suiker
15 gr vanillesuiker
30 gr bloem
Dit alles wordt een “broyage” genoemd en moet even goed gemengd worden.
45 gr suiker
75 gr roomboter
snuf zout
3 eiwitten
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200˚.
Smelt de boter.
Vet de madeleinevorm in en stuif er een wolkje bloem over. Afkloppen!
Klop het eiwit stevig tot je de kom ondersteboven kunt houden en mix er geleidelijk de suiker door.
Zeef de broyage boven de opgeklopte eiwitten.
Spatel dit losjes door de eiwitten, waarna je de gesmolten boter er doorheen roert.
Let op: vanaf nu dien je snel te werken.
Spuit het beslag in de madeleinevorm en bak de cakejes in circa 10 minuten goudbruin en gaar. De randjes mogen iets donker gekleurd zijn.
Als je het beslag langer laat staan, kun je er nog financiers van bakken. Voor vrouwtje Eetplezier eindigt hier het bakavontuur echter voor onbepaalde tijd. Hoewel ….. in gedachten zit nog steeds die panforte die ik liefst Kerstmis 2018 op tafel wil zien staan.
Zien er netjes uit, maar voor mij is de essentie toch de citroenrasp of citroensap door het beslag… bij Commercy staat een monument voor de Madeleines…
hallo, wat voor maat eieren wordt er gebruikt??? S M of L
gr marja
Hoi Marja, ik houd in bakrecepten altijd de officiele (gemiddelde) maat van een eiwit aan, nl 33 gr. Laat je me het resultaat weten als ze zijn gebakken?
Dank je, Eric. Ik zie veel recepten met citroen erin, misschien ga ik dat volgende keer eens proberen.
Als ze smaken zoals ze eruit zien is die pronte veer zeker verdiend! Groet Nicolet
Ze waren heerlijk, Nicolet. Zeker de moeite van het proberen waard. Dank je wel.
welke soort/type bloem gebruikt men voor deze Madeleine?
Voor Madeleines kun je gewone standaard-tarwebloem gebruiken. Patisserie- of Zeeuwse bloem is ook prima, alleen iets moeilijker te verkrijgen. Succes!