Home » Dagboek » Mijmeringen » Waar zijn de luxe banketbakkers van weleer gebleven?

Waar zijn de luxe banketbakkers van weleer gebleven?

1 02 2017 | Mijmeringen | 5 reacties

Hebben jullie ook zo genoten van het programma Brood van Robèrt van Beckhoven? Wat een kostelijk programma! Prachtige sfeerimpressies gecombineerd met de liefdevolle taal voor het vak brood bakken. Echt, het arbeidsethos dat hierin gepresenteerd wordt door de broodbakkers van diverse nationaliteiten, is fenomenaal. Vaklui tot in elke vezel van hun lichaam. Ze hebben een visie, een plan en voeren dat met handenvol liefde uit. Een sentimentele muts als ik wordt er eenvoudigweg door geraakt. Helaas zijn het maar enkelingen, solisten die een zware strijd moeten leveren tegen hun industrieel gerichte vakbroeders.

Luxe banketbakkers

Want waar zijn ze allemaal gebleven, de ambitieuze brood- en banketbakkers die de meest prachtige en smaakvolle creaties in hun etalages hebben staan? Natuurlijk, ze zijn er nog wel, maar je moet ze zoeken, met een spaarlampje. Huize van Wely maakt gelukkig nog steeds de heerlijkste patisserie. Cees Holtkamp natuurlijk. En niet te vergeten Maison Kelder in Den Haag, beroemd om zijn onvergetelijke hazelnootgebak. Maar ja, allemaal mijlenver van mij vandaan. De dichtstbijzijnde Heerlijk & Heerlijk zit in Breda. In mijn eigen provincie is er geen enkele luxe banketbakker meer gevestigd.

Mijn pap als brood- en banketbakker

Op zulke momenten denk ik, met meer weemoed dan goed voor mijn gemoedsrust is, terug aan de állerbeste banketbakker ter wereld: mijn bloedeigen pap. Dan proef ik weer zijn luchtige mokkacrème uitgesmeerd tussen drie lagen ultradun biscuitdeeg. De soesjes, gevuld met slagroom, vervolgens op elkaar gestapeld tot een mini-bergje en overgoten met donkere chocoladesaus. Of de overheerlijke Wellington koekjes, een combinatie van gemalen amandelen en eiwit. Het ouwel aan de onderkant leverde me als klein kind steevast associaties op met de hostie, die tijdens de zondagse Katholieke mis zo vervelend aan je uitgedroogde gehemelte bleef plakken. In mijn geheugen staat voor altijd de voorovergebogen gestalte van pap gebeiteld, terwijl hij met een piepklein cornetje van vetvrij papier sierlijke decoraties aanbrengt op een afgekoelde taart of cake.

Bakkerij van Rossum Steenbergen

In de jaren van vrijheid en overvloed kort na de Tweede Wereldoorlog, was hij als twintigjarige slungel al volop werkzaam in bakkerij Van Rossum in Steenbergen. Op de foto hierboven zie je hem aan het stuur van een volgeladen bakfiets. Het zware werk van ’s nachts zat er dan al op. Ik weet nog dat hij het bezorgen als een toegift van zijn werk zag. Lekker in de buitenlucht, een beetje dollen met zijn maat en een beschaafd praatje met de voor hem zo vertrouwde klantenkring, allemaal geboren en getogen Steenbergenaren. Prachtig vond hij het.

Veel van zijn verhalen over die tijd kan ik me nog feilloos herinneren. De paaseieren die op bestelling gemaakt werden en vaak zó dun gegoten werden dat ze alsnog braken. Of de muis die hij wegjoeg uit de bloem, waarvan hij niets tegen de baas zei. Bang dat wanneer er geen bloem voorhanden was, er ook geen werk voor hem was. En dan de onstabiele toren van traytjes eieren waarmee hij op het trapje naar het piepkleine zoldertje boven de bakkerij omver kukelde. Het doet me nog steeds glimlachen.

Tot voor kort peuzelden G. en ik op zaterdagavond graag een hazelnoot progrès gebakje weg of een luchtig frambozenbavaroisje. Sinds de luxe banketbakkers allemaal vertrokken lijken, moeten we het doen met zelfgebakken koekjes. Ook lekker, maar ik mis bij tijd en wijle zo ontzettend de nostalgische smaak van een verfijnd taartje. Wat zegt u? Zelf maken? Laat ik me daar met mijn krampachtige gestuntel op bakgebied maar liever niet aan wagen. Nee, ik zou dolgraag zien dat ze nog bestonden, de luxe banketbakkers. En dan  met name natuurlijk die ene, met zijn zwarte kuifje en schalkse lach, werkzaam geweest bij banketbakkerij Van Rossum te Steenbergen.

Bakkerij van Rossum Steenbergen

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

5 Reacties

  1. MyriamC

    Wat een heerlijk nostalgisch stukje. En zo’n mooie foto!

    Antwoord
    • nellnijssen

      Nostalgie … het hoort een beetje bij onze leeftijd hè Myriam. Helaas kan ik over de betreffende banketbakkerij niets meer vinden op internet. Ik zou heel graag nog meer foto’s hebben. Ik denk zomaar dat jij weinig klagen hebt als het over het verkrijgen van patisserie gaat.?

      Antwoord
      • MyriamC

        Dat klopt. Voorlopig nog geen klagen hier. Maar ik ben niet gek op gebak en ik koop het bijna nooit.

        Antwoord
  2. Loes

    Wat een leuk verhaal, dat je vader in Steenbergen gewerkt heeft, daar zijn nog een paar echte bakkers, af en toe ga ik er heen.
    Jammer dat de echte warme bakkers uitsterven, ik kom van Bru en vroeger waren er toch zeker zes of zeven bakkers, nu maar 1. En die is al 68, dus hoe lang nog?

    Antwoord
    • nellnijssen

      Het is inderdaad een uitstervend beroep. De supermarkten nemen alles over, maar die maken eenheidsworst, niets verfijnds. Banket bakken is echt een vak. In Bruinisse zit bakker Jumelet, toch? Ik weet dat hij een goede bakker is en dat veel mensen vrezen dat hij er ook mee stopt.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. The Pie Room van Calum Franklin - Eetplezier & Meer - […] wij in Nederland onze meesterbakkers voornamelijk kennen van zoete, tongstrelende patisserie,  in Engeland heeft men speciale pasteibakkers. Want pies…
  2. Maison Kelder - het huis van de hazelnoot - Eetplezier & Meer - […] De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf nog nooit van het befaamde hazelnootgebak, noch van de bijbehorende…

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.