Home » Recepten » Soepen » Knolselderijsoep met kerrie en gebakken appel

Knolselderijsoep met kerrie en gebakken appel

22 11 2018 | Soepen | 2 reacties

Zo’n winterse dag zonder een sprankje zon. Waarop de grijsheid van het bestaan zich in haar hevigste vorm doet gelden. Met de snelheid van een overjarige reuzenschildpad klim ik mijn behaaglijke bedje uit. Futloos hang ik boven mijn Villeroy & Boch Pure Stone wastafel. Is dat kalk daar? Alweer? Briefje….antikal. Dadelijk even het boekje met Onderhoudsadvies voor uw sanitair erbij zoeken. 

Hardhandig strijk ik even later de rimpels in mijn voorhoofd glad (anti-aging creme halen) en probeer een aantal onwillige lokken de andere kant op te vouwen (kapper bellen, ook voor hem). Shit; wat zie ik er uit, hoe krijg ik in godsnaam mezelf opgepept? Vitaminen! In de Murano fruitschaal ligt slechts een verschrompeld eenzaam appeltje (mannetje bellen, multi’s meenemen). En zo tutter ik de uren door. Inmiddels kent u het van me, deze jaarlijks terugkerende winterblues.

Gelukkig is voor dit soort dagen nog altijd één overlevingsstrategie: soep! Maakt niet uit in welke vorm. Dik of dun. Als deze maar gloeiend-gloeiend heet is. Hart- en lijfverwarmend. Inspiratie voor deze kerrie-knolselderijsoep vond ik in de Soepbijbel van Heleen Timmermans.

Knolselderijsoep met kerrie en gebakken appel

Ingrediënten
500 gr winterwortel, in blokjes
500 gr knolselderij, in blokjes
250 gr pastinaak, in blokjes
2 uien, gesnipperd
30 gr boter
1,5 liter runderbouillon
2 appels, in schijfjes
1 eetl kerrie
1 stuk gember van 1,5 cm, geraspt

Bereidingswijze
Verhit de helft van boter en fruit hierin de uien.
Roer er de knolselderij, wortel en pastinaak doorheen, tot alle groenten bedekt zijn met een laagje vet.
Overgiet met de bouillon en laat 30 minuten koken op hoog vuur.

Verhit ondertussen in een andere pan de andere
helft van de boter en stoof hierin de appelpartjes samen met de kerrie en gember, tot ze licht karamelliseren.

Haal de soeppan van het vuur en voeg de appelpartjes toe.
Pureer de soep tot een glad geheel en zeef hem
voor een fluweelzacht effect.

Kruid af met peper, eventueel zout en garneer met gehakte koriander of, als je daar niet van houdt, met peterselie. De echte carnivoren kunnen er tevens nog wat uitgebakken spekjes over strooien.

Ga dan zitten in je meest luie stoel, slurp de warmte naar binnen en fantaseer over de eerste tulpen in een vaas, dartele lammetjes in de wei en een picknick in de allereerste voorzichtige lentezon. Let’s hold hands until spring is in the air 😁

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. nellnijssen

    Ellen, dank je wel voor je “opsteker”. Je hebt gelijk, ik moet gewoon lekker lezen, drinken en het plafond zwart stoken .

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.