Home » Recepten » Soepen » De ultieme uiensoep

De ultieme uiensoep

20 11 2011 | Jamie Oliver, Soepen | 12 reacties

Misverstanden zijn er om de wereld uit te worden geholpen. Wie denkt dat je een ultieme uiensoep maakt door even snel wat van die knollen aan te bakken, om er daarna een hoeveelheid bouillon op te gieten, heeft het helemaal bij het verkeerde end. De uien voor deze ultieme uiensoep dien je lang, belachelijk lang, aan te fruiten. Waardoor ze zacht worden en zoet. Gekarameliseerd bijna. Dan komt de Grote Truc: als ze de gewenste baktijd doorstaan hebben, giet je er eerst een flinke scheut droge witte wijn op, laat die snel verdampen en pas daarna komt de bouillon aan bod. Ja, ja, ik had ’t ook niet van mezelf, mensen, ik heb het van Jamie Oliver, de kok met het hoge kwajongensgehalte.

Nadat ik de eerste keer dit recept uitgeprobeerd had, proefde ik voor het eerst een uiensoep zoals ik die lang geleden, tot op het bot verkleumd op een stervenskoude winterdag, at in een oubollig, maar knus en warm restaurant in Middelburg. Mét het beroemde stokbrood-en-kaas-rondje erin. Natuurlijk is het anno 2011 not done en het is ook absoluut een jaren ’70-sfeer, maar het is zó vreselijk lekker in je soepje, het smeltende brood en het zoutige van de kaas. Als soup-addict doe ik er een (figuurlijke) moord voor.

Als op een dag als vandaag de nevel zich behaagziek tegen je ramen aanvlijt, terwijl je je binnen warm en veilig waant en tevreden nog een bladzijde van je boek omslaat in de wetenschap dat er over een paar uurtjes zo’n heerlijke pan soep op je wacht, dan heb je toch lak aan al die weermannetjes met de door hen voorspelde horrorwinter?

Ultieme uiensoep

Ingrediënten
1 kg uien in ringen
6 tenen knoflook, fijngehakt
eetl verse tijmblaadjes
1 laurierblad
1,3 ltr. bouillon
1 dl witte droge wijn (optioneel)
olie + boter
brood
geraspte gruyere of andere kaas

Bereidingswijze
Bak de uienringen met de tijm, knoflook en laurierblad in een flinke scheut olijfolie en een klont boter.
Leg een deksel op de pan en fruit ze (belachelijk) langzaam op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn maar nog niet bruin.
Haal daarna het deksel eraf, zet het vuur hoog en bak de uien tot ze lichtbruin zijn.
Nu kun je desgewenst de witte wijn toevoegen en laten verdampen.
Giet de bouillon erbij en laat dit 20 minuten zacht doorkoken.
Breng op smaak met peper en zout.

Schep de soep in vuurvaste kommen, leg er het brood in met de geraspte kaas.
Zet daarna in een matig warme oven tot je een mooi gegratineerd laagje hebt.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

12 Reacties

 1. Marian

  Ik heb nog nooit ajuinsoep gemaakt met look en wijn erbij, maar lijkt me super! Dit ga ik onthouden!
  Groetjes
  Marian

  Antwoord
 2. Es

  Puberdochter is dol op uiensoep en maakt het zelf regelmatig. Maar ze onthoud nooit waar ze het recept vandaan heeft en de soep is steeds verschillend. Laatst zat ze te eten en zei:”Deze soep heeft de consistentie van kots”. En zo zag het er uit.
  Ik zal haar dit recept geven, heeft ze iedere keer een lekkere uiensoep!
  🙂

  Antwoord
 3. Nell Nijssen

  @Marian, gewoon proberen! Het is echt superlekker, met name op koude dagen.
  @Es, tjemig, zo draag ik alsnog mijn steentje bij aan een volgende culinaire generatie ;-)) Tis wat ….

  Antwoord
 4. Marian

  Ik ga het dit weekend op deze manier proberen, denk ik! Zou het een probleem zijn als ik de soep mix op het einde? (mijn jongste dochter doet nu al moeite om alle stukjes ajuin minusculeus uit de soep te verwijderen, dus…. :-))…

  Groetjes
  Marian

  Antwoord
 5. Nell Nijssen

  @Life is sweet: ik denk dat ik de uien wel 40-45 minuten heel zachtjes bak. Lang hè?

  Antwoord
 6. lambe goa

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  Antwoord
 7. Tessa

  Tja Nell, hier kan je me voor wakker maken!! Heerlijk.

  Antwoord
 8. Elize

  Mmm.. Moet het toch eens proberen 🙂 Afgelopen weekend een (variant op) een tarte tartin met ui en aubergine van Caroline gemaakt, die was ook zo heerlijk! Van rauwe ui ben ik altijd een beetje huiverig.. dus moet het goed gesmoord maar eens goed leren eten. En laten we wel zijn, het is er ook vandaag wel weer voor… (zo, en nu ga ik echt douchen haha)

  Antwoord
 9. Carla

  Ik heb het koud vandaag, niet zo gek na ruim drie weken hele hoge temperaturen. Ik ga straks dus lekker deze soep maken en neem rond een uur of 4 alvast een kom! Je website ziet er prachtig uit Nell, complimenten!

  Antwoord
  • nellnijssen

   Ja, de herfst heeft zijn intrede gedaan, helaas. Maar gelukkig kun jij terugkijken op drie fantastische weken met heerlijk eten! En toch, zo’n kom armeluis-uiensoep smaakt ook altijd weer prima.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sipelsop of Friese uiensoep met nagelkaas - Eetplezier & Meer - […] in deze waterrijke provincie sipelsop. Zo simpel als wat. Nu ben ik erg gehecht aan mijn vertrouwde recept voor…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.