Home » Recepten » Borrelhapjes » Knapperige kaaskoekjes in een handomdraai

Knapperige kaaskoekjes in een handomdraai

9 01 2022 | Borrelhapjes, Holland | 2 reacties

Kaaskoekjes. Wie kent ze niet? Meestal zitten ze verpakt in een zilverkleurige glimmende verpakking met daarop aanlokkelijke afbeeldingen van blokjes kaas (neem mij mee, neem mij mee!). Om ons te doen geloven dat je niet zonder deze traktatie kunt, zijn ze er in allerlei vormen en maten. Stengels. Vlinders. Spiralen. Driehoekjes. En de gewone platte koekjes natuurlijk. Ze lijken dan ook bedrieglijk veel op zoete koekjes, pas als je je tanden erin zet, weet je dat dit de hartige versie is.

Zelf maken is een koud kunstje. In een handomdraai gepiept. Oké, misschien twee keer je hand omdraaien. Deeg maken. Even af laten koelen. Oven voorverwarmen en bakken maar. Vorm-technisch mag het vele malen eenvoudiger dan de verpakte versies. Ook een gedeukt, gerafeld koekje kan een heerlijke oude-kaassmaak bevatten. Glazen vullen. Olijfje erbij, wat nootjes en natuurlijk de knapperige kaaskoekjes, om daarna gezamenlijk languit de bank te bezetten. Teevee aan. Nippen. Kijken. Netflix. Laatste aflevering Follow the money. Knabbelen. Traantje wegpinken bij het afscheid tussen vader Nicky en zoontje Milas. *slik*.

Napraten over het waarom een serie voor ons het predikaat uitstekend krijgt en wat er voor de komende weken nog op de to-watch staat: Vigil, Heksejagt, The Widow. Ondertussen nemen we het laatste koekje van eigen deeg tot ons, terwijl we nog een glaasje leeg slobberen. Er zijn dagen dat we het met minder moeten doen. Lazy sunday afternoon it is.

Knapperige kaaskoekjes

Ingrediënten:
100 gr tarwebloem
100 gr boter, op kamertemperatuur
100 gr Old Amsterdam (of een andere oude kaas, bv. Reypenaer)
1 eidooier

Bereidingswijze:
Weeg de ingrediënten voor de kaaskoekjes zorgvuldig af. 
Meng de bloem, de kaas en zachte boter door elkaar.
Breek het ei en meng de eidooier onder het koekjesdeeg.

Kneed met je handen of een handmixer alles tot een homogeen koekjesdeeg.
Rol het deeg op tot een worst van 4 tot 5 centimeter diameter.
Verpak het rolletje deeg in een vel vershoudfolie.
Leg het deeg in de koelkast en laat het minstens 30 tot 40 minuten afkoelen.
Enkele uren koelen maakt het nog gemakkelijker om nette schijfjes te snijden.

Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op een bakplaat.
Neem de opgesteven rol koekjesdeeg en snij het met een scherp mes in schijfjes van zo’n halve centimeter breed.
Schik de schijfjes deeg op de bakplaat.

Tip: je kunt er ook voor kiezen om de helft van de kaas achter te houden en dit na het snijden van de koekjes er bovenop te strooien. Op die manier creëer je een extra krokant bovenlaagje.
Bak de kaaskoekjes in 10 tot 12 minuten goudbruin in de hete oven.
Laat ze nadien afkoelen en bewaar ze in een doos met deksel (d.w.z.: als je niet gaat bingewatchen).

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Hermien

    Kan het ook met gewoon met ander meel, kan niet tegen tarwe maar zien er heerlijk uit

    Antwoord
    • nellnijssen

      Welk alternatief wilde je gebruiken, Hermien? Met speltbloem lukt het zeker. Ik gebruik dat zelf regelmatig voor allerlei baksels. Misschien is rijstebloem ook een goede vervanger, (voor het geval je een glutenallergie hebt), maar om eerlijk te zijn heb ik dat nog nooit geprobeerd. Misschien gewoon een kwestie van uitproberen? Laat me weten als dat lukt, please?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.