Home » Dagboek » Top producten » Kitchenaid Cookprocessor demo

Kitchenaid Cookprocessor demo

8 12 2015 | Top producten | 0 Reacties

Op 27 november jl mocht ik in de áller-állerleukste kookwinkel van Zuid-West Nederland een demonstratie bijwonen van de nieuwste telg van de inmiddels fors uitgegroeide Kitchenaidfamilie: de Kitchenaid Cookprocessor. Deze duizendpoot kan zo’n beetje alles, van koken tot stoven, van hakken tot kneden, maar ook voor kloppen en roeren is deze alleskunner een uitkomst. In principe kun je er volledige maaltijden mee bereiden. Vanzelfsprekend dien je zelf de ingrediënten in de juiste volgorde er in te doen, is dat eenmaal gedaan dan neemt de Cookprocessor moeiteloos het “echte werk” van je over.

Nu kun je je als doorgewinterde culifreak natuurlijk afvragen of je het leuk vindt om alles uit handen uit te geven. Persoonlijk doe ik niets liever dan met voorbereidende keukenwerkzaamheden bezig te zijn. Voor mij is het een bijkans meditatieve bezigheid. Uitje snipperen, groenten in brunoise of julienne snijden, rouxtje mengen, eitje kloppen, dat soort dingen; ik vind het bijzonder relaxt allemaal. Het minder ontspannen deel van de maaltijdbereiding – het moment waarop alle componenten tot één smakelijk gerecht samenkomen – is dan weer minder mijn ding, met name wanneer het gaat om à la minute werk.

Kortom: geef mij een stoof- of suddergerecht en ik ben in mijn element. Wanneer ik gasten verwacht, probeer ik altijd zoveel mogelijk te hebben voorbereid. Desserts zijn niet vaak het probleem. Een koud voorgerecht ofwel een soepje dat ik desnoods al dagen tevoren klaar kan hebben, ook niet. Minder gemakkelijk is het hoofdgerecht. Ik los dat meestal op door vlees of vis in de oven, daarbij liefst iets van een aardappelgratin of pasta. Wat overblijft zijn dan alleen de bijgerechten, zoals groenten. Kijk, dan kom je vaak even een paar handjes tekort, vandaar mijn interesse in een apparaat dat hierbij zijn diensten kan bewijzen.

Kitchenaid cookprocessor

Onder leiding van een deskundige demonstratrice beginnen we met een dessert, zodat dat alvast de koeling in kan. De Cookprocessor mengt chocolade met melk en slagroom. Een supersimpel recept, dat eigenlijk niet fout kan gaan. Hierna gaan we verder met een courgettesoepje. De in vieren gesneden ui en de grof gehakte courgette gaan de machine in om verder fijn te snijden. Makkelijk! Water en bouillonblokjes erbij en stoven maar! Hoe gemakkelijk wil je het hebben?

Na 15 à 20 minuutjes geeft de Cookprocessor een piep ten teken dat de soep klaar is. Op dat moment voegen we room toe en smaakmakers als peper en zout. Nog even laten mixen en roeren middels een andere knop en klaar is de soep!

Intussen laat ik mijn gedachten gaan: neemt deze machine hiermee heel veel werk uit handen? Ik denk het niet. Het snipperen van een uitje en een courgette is naar mijn idee enkele minuten werk. Het stoven en pruttelen daarna kost evenveel tijd. En ja, hierna moet ik mijn staafmixer of blender pakken om de soep gepureerd te krijgen. Met de blender kost dat even tijd om alles over te scheppen, maak ik gebruik van de staafmixer dan gaat dat allemaal erg snel, omdat alles in dezelfde pan blijft. Kitchenaid Foodprocessor (7)Na de soep maken we een waterzooi met kip. In tegenstelling tot de ui en courgette dienen nu wel alle groenten, zoals prei, wortel en bleekselderij met de hand gesneden te worden. Door gebruik te maken van de Cookprocessor zouden deze te fijn worden en zou er in het uiteindelijke gerecht niets van overblijven. In waterzooi horen herkenbare stukken groenten. De ui mag wel in het machine en kan ook meteen worden gefruit daarin. Nu kunnen de stukken kip erin, met wat water en smaakmakers.

Na circa een half uurtje koken, gaan de groenten erbij die op hun beurt ook weer een half uur nodig hebben om gaar te worden. Als laatste stap wordt er een los geslagen eigeel en een dl room aan toegevoegd, waarna de machine dit mengt door het kip-groentemengsel. De waterzooi is klaar! Iedereen eet er smakelijk van.

Als alle bordjes leeg zijn, is de demonstratrice al begonnen aan de zalm met broccoli. Broccoliroosjes gaan in het meegeleverde stoommandje, met erboven op de mootjes zalm. Dit alles wordt geplaatst op de rvs kookpot, die gevuld is met water. Door het programma Stomen te kiezen, wordt het water in de pot verwarmd en wordt de groente en vis door middel van de stoom gaar. Met de beste wil van de wereld zie ik echt geen toegevoegde waarde, wanneer de Cookprocessor hiervoor ingezet zou worden. Om vis of bijv. dim sum te stomen, maak ik gebruik van bamboe mandjes. Deze plaats ik bovenop een passende pan. De tijd die het vervolgens kost om het product gaar te stomen, is dezelfde als bij gebruik van dit apparaat, hoe geavanceerd het er ook uit mag zien.

Maar dan: het tweede nagerecht! Dit is een sabayon-achtig dessert van eigeel met suiker, citroen en limoncello, afgewerkt met aardbeitjes. O, o, o, wat is dit ideaal! Gaat het thuis vaak fout met eigelen op het vuur, ofwel omdat je het nét niet genoeg temperatuur geeft ofwel nét iets teveel zodat het bekende roerei ontstaat, met de Cookprocessor blijft alles keurig constant op 80 graden. En dit terwijl alle ingrediënten zorgvuldig worden geklopt, gedurende een achttal minuten. Een heerlijk luchtige en gladde sabayon is het resultaat! Het smaakt voortreffelijk.

Eindoordeel: zou ik de Kitchenaid Cookprocessor aanschaffen om werk uit handen te nemen? Mijn antwoord is Nee. Zou ik deze culinaire duizendpoot willen hebben voor bepaalde handelingen? Jazeker wel. Voor de hierboven genoemde sabayon bijvoorbeeld. Of andere schuimige, warme  sauzen. Maar tevens voor vierpersoons suddermaaltijden of grote hoeveelheden fijn snijwerk.

Ik heb verhalen gehoord dat hij ook voor risotto een uitstekend hulpmiddel is.  Jammer alleen dat ik hem voor deze beperkte handelingen net iets te duur vind. Met een prijs van € 999,– is het bepaald geen goedkoop keukenhulpje. Mensen echter die niet graag in de keuken bezig zijn en toch een smakelijke maaltijd op tafel willen toveren, is het een doeltreffende hulp in de keuken. Er zijn weinig functies die de Kitchenaid cookprocessor middels zijn meegeleverde accessoires niet kan overnemen van een paar vaardige handen.

Kitchenaid cookprocessor

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.