Gisteren had ik zo’n dag dat ik inspiratie miste voor de dagelijkse maaltijd. Alsjeblieft zeg, even geen gezonde gerechten, geen tijdrovend vegetarisch gerecht en al helemaal niets wat enig denkwerk vereiste. Het enige waar ik behoefte aan had was lui op de bank hangen, een boekje lezen, een wijntje drinken, wat babbelen met mijn lief. Op sommige dagen is dat meer dan genoeg. Iets te knabbelen is dan weer wel essentieel. Zonder knabbel geen babbel, haha.
Chips? Niet in huis. Nootjes? Hmmm, te gewoon. Toastje kaas dan? Lekker, jawel, maar de fijnste kaas ligt ófwel steenkoud in je ijskast of nog doodleuk in de winkel op je te wachten. Internet brengt al snel soelaas. Ik surf wat in het rond en beland, zoals zo vaak, bij een carroussel aan culinaire filmpjes. Daar kom ik ze tegen, deze kaasjavaantjes. What’s in a name? Je kunt ze ook gewoon heerlijke kaasstengeltjes noemen, maar bij Patisserie Holtkamp in Amsterdam kent iedereen ze – ja, óók de klanten – ze als kaasjavaantjes. In dit Foodtube filmpje legt Cees Holtkamp aan kleindochter Stella uit hoe deze naam precies is ontstaan.
Toegegeven, het is net even wat meer werk dan een zak zout kraakspul openscheuren, maar dan heb je wel echt authentieke en zelfgemaakte knabbelwaar. Bros en toch knapperig. Met de pittige smaak van oude kaas.
Zondagmiddag, miezerig weer, 14.00 uur op de klok. Je hebt nog alle tijd om ze vóór je zomibo uit de oven te halen. Ik zeg: proberen maar! Om vervolgens over een paar uurtjes te kunnen genieten van deze hartige kaasjavaantjes.
Kaasjavaantjes van Cees Holtkamp
Ingrediënten: (voor circa 80 stuks)
100 gr boter
100 gr gemalen oude kaas
110 gr bloem
snufje zout/versgemalen witte peper
1 eiwit
1 eidooier om te bestrijken.
Bereidingswijze:
Leg een werkplank in de koelkast.
Meng de boter met de kaas in een mixer tot een smeuïge massa.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe, terwijl je blijft mixen.
Als de massa homogeen is, voeg je het eiwit toe.
Mix nog even verder.
Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkplek.
Rol het uit tot een rechthoek van circa 30 cm op de ijskoude werkplank.
Let op: rol steeds alleen in de lengte! Cees legt in het filmpje uit waarom dit is.
Bestrijk hierna de lap deeg met eigeel.
Kerf met een scherp mes ondiepe diagonale streepjes.
Leg het deeg met plank en al 30 tot 60 minuten in de koelkast.
Snijd nu de lap deeg in de lengte doormidden.
Nu kun je luciferdunne staafjes snijden van het deeg.
Leg deze vrij dicht naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de javaantjes 15 minuten op 170˚C.
Bron recept: Cees Holtkamp
0 reacties