Gefrituurde risottoballetjes als ultieme snack

18 09 2021 | Borrelhapjes, Italië | 0 Reacties

Ooit at ik alles. Van frites met driedubbel dikke klodders mayo vlak voor het slapen gaan tot robuust gekruide speklappen gebraden in een ferme hoeveelheid boter. Die tijd ligt gelukkig al weer jaren achter me. Met aandacht kies ik de producten voor mijn avondmaaltijd. Met liefde verwerk ik alles tot een gezond en voedzaam gerecht. Een klein beetje vet, weinig zout en nog minder  prefab toevoegingen. Hoe meer je gaat focussen op pure producten, hoe meer je de smaak ervan gaat waarderen. Daarvoor kun je dan wel het beste de bio-variant gebruiken. Over het algemeen proef je hierin nog beter de essentie

Maar goed, naast al dat verantwoorde groenvoer hoort natuurlijk ook altijd een bijgerecht. Low-carb food is een kelk die ik met enige stelligheid aan me voorbij laat gaan. Als side dish zijn risotto, pasta en af en toe een smeuïge aardappelpuree met afstand favoriet in huize Eetplezier. Niet alleen omdat deze zo gemakkelijk te combineren zijn met genoemde wagonladingen groenten, maar toch vooral omdat een mens ook iets “vullends” of substantieels in de maag wil voelen. Veel mensen vinden risotto lastig en ingewikkeld. Dat hoeft het echter beslist niet te zijn, het is meer een kwestie van herhalen, herhalen. Net zolang dat je “voelt” hoe het moet. Neem wel altijd de geschikte rijst ervoor, dat scheelt een hoop desillusies. Zelf gebruik ik de Principato Lucedio arborio van AH en die bevalt me prima.

Gefrituurde risottoballetjes als ultieme snack

Dat terzijde. Als je dan al eens risotto gemaakt hebt, schiet er wel eens een restje over. Oeps, ik mag niet liegen: ik mag graag met een zekere overvloed rijst in de pan kieperen, in de wetenschap dat ik er de volgende dag balletjes van kan maken. Zo, dat is eruit. Gelukkig weet ik me ook even zo vaak te beheersen, zodat deze lekkernij slechts enkele keren per jaar ter tafel komt. Maar áls het dan zover is, dan is het ook echt genieten. Loeihete gefrituurde risotto met extra parmezaanse kaas erdoor, in een jasje van bloem, panko en ei gewenteld. Veel beter wordt het leven niet. Geheimpje horen? Ik vind ze nog veel lekkerder dan de obligate bitterballen! Echt waar. En nee, je mag deze gefrituurde risottoballetjes formeel geen arancini noemen, want daar zit altijd nog een bolletje mozzarella in verwerkt. Klein verschilletje dus.

Tsja, heeft iemand hier een exact recept voor nodig? De risotto hoort goed koud te zijn, gebruik dus altijd een restje van de vorige dag. Voeg er wat extra geraspte Parmezaanse kaas toe. Eventueel ook nog wat fijngehakte peterselie of iets anders wat je lekker vindt. Met natte handen balletjes draaien. Paneren. Plaats drie bakjes gevuld met bloem, losgeklopt ei en panko op je werkblad. Wentel de balletjes door de bloem, schud het overtollige eraf, dan rol je ze door het ei (gebruik hiervoor je linkerhand) en daarna door de panko (met je schone, droge rechterhand). Eventueel kun je dit nog een keer herhalen, maar dan zonder de bloem. Pannetje vet (of frituurpan) verwarmen tot 180˚ C. Balletjes in kleine hoeveelheden tegelijk frituren. Uit laten lekken op keukenpapier en smikkelen maar!

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.