Home » Dagboek » Leesvoer » Joie de Vivre een ode aan de Franse keuken

Joie de Vivre een ode aan de Franse keuken

2 05 2020 | Leesvoer | 0 Reacties

Drie hartsvriendinnen en een eeuwenoud Frans landhuis, de perfecte match om samen een relaxte tijd door te brengen. Aldaar dromerig uitkijken over de heuvels, uitgebreid reflecteren met elkaar en rust en ruimte vinden. De schoonheid van het Franse land bewonderen, om aan het eind van elke dag af te sluiten met het gezamenlijk bereiden van de heerlijkste gerechten, die uiteraard vergezeld worden van de nodige glaasjes wijn. Welke vrouw droomt daar nu niet van? 

Sacha de Boer (ex-nieuwslezeres en fotografe), Janine Smits (styliste) en Babs Assink (verslaggever) hebben het voorrecht deze droom enkele malen per jaar te mogen beleven. Op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland delen ze met elkaar de liefde voor schoonheid, geschiedenis en eten en drinken. Hun meest favoriete plek is toch wel “Les Trois Marronniers”, het robuuste, doorleefde huis middenin de Bourgogne. Op de zolder daarvan ontdekt Janine een bijzonder kookboek uit 1873 met de titel “La cuisinière de la campagne et de la ville, ou la novelle cuisine économique”.

Joie de Vivre

De vondst van dit negentiende-eeuwse boek bracht de drie vriendinnen op het idee om tien topchefs uit te nodigen hun eigen draai te geven aan de klassieke recepten uit dit culinaire geschrift.  Daar werd onmiddellijk en met groot genoegen gehoor aan gegeven. Zo ontstonden 60 verrukkelijke gerechten, die door Sacha zeer smaak- en stijlvol op de gevoelige plaat werden vastgelegd. Recepten die soms een moderne twist meekregen, maar soms ook op authentieke wijze werden bereid, om geen afbreuk te doen aan de traditionele gebruiken uit die tijd.

Persoonlijk zat ik te likkebaarden bij het zien van de bloemkoolsoep met piccalilly en aardappelwafel van Margot Reuten en de citroentaartjes met meringue en rood fruit van Wout Bru. Ik ga ze vast nog een keer proberen te maken. 

De tien grote chefs die garant stonden voor de 60 gerechten zijn:
Jonnie Boer (de Librije)
Jacob Jan Boerma (voorheen De Leest, Vaassen)
Wout Bru (La Bru’sserie, Durbuy)
Seppe Nobels (Graanmarkt, Antwerpen)
Ron Blaauw (van o.a. Ron Gastrobar)
Erik van Loo (Parkheuvel, Rotterdam) 
Nicolas Misera (AirRepublic Cadzand-Bad)
Angelique Schmeinck (CuliAir Sky Dining)
Jean Beddington (voorheen Beddington’s, Amsterdam)
Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht)

De meeste recepten in Joie de Vivre zijn voor een beetje ervaren thuiskok goed te maken, hoewel enige focus en liefhebberij om in de keuken te staan, zeker aan te bevelen is. Maar geldt dat eigenlijk niet altijd wanneer het om het bereiden van gerechten gaat? Liefde, tijd en aandacht blijven toch echt de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde maaltijd. En als je dan eenmaal met z’n allen aan de dis zit, dan is het ook meteen perfect. Want zoals mijn adagium na al die jaren nog steeds is: als samen eten mensen met elkaar verbindt, waarom blijven wij dan niet voor eeuwig aan tafel zitten? 

Een uiterst plezierig boek voor iedereen die niet alleen van het Franse landelijke buitenleven houdt, maar tevens van zalig eten en fantastische foodfotografie.

Titel:          Joie de Vivre, ode aan de Franse keuken
Uitgever: Terra
ISBN:         9789089898234
Pagina’s:  207
Prijs:           € 29,99

Noot: Dit boek werd mij ter beschikking gesteld door uitgeverij Terra. Dit feit is niet van invloed geweest op mijn oordeel. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.